Na wyraźną prośbę puublikuję tu tekst z FK - felieton z przepisem
(wraz z linkiem, bo sie powazny fanlub tam rozwinął ten niewinny - no nie taki niewinny - przepis).
Aha, no szansa na jej zrobienei jest teraz ograniczona, bo glowne cukinie dostepne nadaja sie co najwyzej do wbijanai gwoździ w ściany
Wśród setek - a może nawet dzięki istnieniu internetu - tysięcy przepisów znajdują się czasem prawdziwe perełki. Klejnoty, o
których myśli się co pewien czas, a które tylko czekają na swój dzień. Ich przygotowanie to czynność niemal tak intymna, jak
wyjmowane przez kolekcjonera szczególnie ukochane lub cenne okazy. Takim skarbem jest zupa z czosnku i cukinii. Cały efekt polega
na wykorzystaniu dwóch głowek czosnku. Mimo tej wydawałoby się - zabójczej ilości - efekt jest tak samo łagodny, jak przy zupie
czosnkowej, czy kurczaku z 40 ząbkami czosnku. Działa tu ta niesamowita kulinarna magia, niedostępna dla wszystkich trendy
kucharzy, dla których nie ma różnicy między pomidorami dojrzewającymi w słońcu, a sztucznie wyprodukowanymi w środku zimy. Czosnek
zmiażdżony w tej ilości faktycznie powoduje, że zupa jest nie do przełknięcia. Jednak cienkie poszatkowanie go w plastry
całkowicie niweczy ten efekt. A profani, niech użyją torebki ze sproszkowanym czosnkiem wszak dla nich to wszystko jedno, a strach
przed odorem jest najważniejszy.
Drugi istotny element to cukinia. Właśnie się pojawiła, co było tym momentem, który przeważył, że dziś będzie właśnie zupa. Młoda,
zielona, wkrojona do zupy razem ze skórką i dzięki gotowaniu nabierająca szklistego wizerunku. Całość wieńczy świeża bazylia,
dodana na samym końcu.
Przepis poniżej
Zupa z czosnku i cukinii
Data: 18-06-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15
Kuchnia: włoska
Kategoria: Zupy i chłodniki.
Ilość porcji: 4
Składniki:
oliwa z oliwek
cebula 1 szt. -- drobno posiekana
czosnek 2 główki -- pocięty w cienkie plasterki
ziemniaki 4 szt. -- pokrojone w plastry
rosół z kury 2 l. -- może być woda
cukinia 2 szt.
bazylia 1 łyżka -- drobno posiekana
1. W garnku podgrzać oliwę i smażyć na złocisto cebulę z czosnkiem (5-10 min). Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 min, mieszając.
2. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem i wolno gotować 30 min.
3. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem.
3. Cukinie pokroić na krótkie mawałki. Zupę ponownie zagotować (zdejmując szumowiny). Dodać cukinię i gotować 20-25 min.
4. Tuż przed podaniem dodać bazylię.
no a tu cały fanklub:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...3540506&v=2&s=0

(wraz z linkiem, bo sie powazny fanlub tam rozwinął ten niewinny - no nie taki niewinny - przepis).
Aha, no szansa na jej zrobienei jest teraz ograniczona, bo glowne cukinie dostepne nadaja sie co najwyzej do wbijanai gwoździ w ściany
Wśród setek - a może nawet dzięki istnieniu internetu - tysięcy przepisów znajdują się czasem prawdziwe perełki. Klejnoty, o
których myśli się co pewien czas, a które tylko czekają na swój dzień. Ich przygotowanie to czynność niemal tak intymna, jak
wyjmowane przez kolekcjonera szczególnie ukochane lub cenne okazy. Takim skarbem jest zupa z czosnku i cukinii. Cały efekt polega
na wykorzystaniu dwóch głowek czosnku. Mimo tej wydawałoby się - zabójczej ilości - efekt jest tak samo łagodny, jak przy zupie
czosnkowej, czy kurczaku z 40 ząbkami czosnku. Działa tu ta niesamowita kulinarna magia, niedostępna dla wszystkich trendy
kucharzy, dla których nie ma różnicy między pomidorami dojrzewającymi w słońcu, a sztucznie wyprodukowanymi w środku zimy. Czosnek
zmiażdżony w tej ilości faktycznie powoduje, że zupa jest nie do przełknięcia. Jednak cienkie poszatkowanie go w plastry
całkowicie niweczy ten efekt. A profani, niech użyją torebki ze sproszkowanym czosnkiem wszak dla nich to wszystko jedno, a strach
przed odorem jest najważniejszy.
Drugi istotny element to cukinia. Właśnie się pojawiła, co było tym momentem, który przeważył, że dziś będzie właśnie zupa. Młoda,
zielona, wkrojona do zupy razem ze skórką i dzięki gotowaniu nabierająca szklistego wizerunku. Całość wieńczy świeża bazylia,
dodana na samym końcu.
Przepis poniżej
Zupa z czosnku i cukinii
Data: 18-06-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15
Kuchnia: włoska
Kategoria: Zupy i chłodniki.
Ilość porcji: 4
Składniki:
oliwa z oliwek
cebula 1 szt. -- drobno posiekana
czosnek 2 główki -- pocięty w cienkie plasterki
ziemniaki 4 szt. -- pokrojone w plastry
rosół z kury 2 l. -- może być woda
cukinia 2 szt.
bazylia 1 łyżka -- drobno posiekana
1. W garnku podgrzać oliwę i smażyć na złocisto cebulę z czosnkiem (5-10 min). Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 min, mieszając.
2. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem i wolno gotować 30 min.
3. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem.
3. Cukinie pokroić na krótkie mawałki. Zupę ponownie zagotować (zdejmując szumowiny). Dodać cukinię i gotować 20-25 min.
4. Tuż przed podaniem dodać bazylię.
no a tu cały fanklub:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...3540506&v=2&s=0