zupa z czosnku i cukinii

giezik

Member
Lis 28, 2004
14
0
0
Na wyraźną prośbę puublikuję tu tekst z FK - felieton z przepisem
icon_smile.gif

(wraz z linkiem, bo sie powazny fanlub tam rozwinął ten niewinny - no nie taki niewinny - przepis).
Aha, no szansa na jej zrobienei jest teraz ograniczona, bo glowne cukinie dostepne nadaja sie co najwyzej do wbijanai gwoździ w ściany

Wśród setek - a może nawet dzięki istnieniu internetu - tysięcy przepisów znajdują się czasem prawdziwe perełki. Klejnoty, o
których myśli się co pewien czas, a które tylko czekają na swój dzień. Ich przygotowanie to czynność niemal tak intymna, jak
wyjmowane przez kolekcjonera szczególnie ukochane lub cenne okazy. Takim skarbem jest zupa z czosnku i cukinii. Cały efekt polega
na wykorzystaniu dwóch głowek czosnku. Mimo tej wydawałoby się - zabójczej ilości - efekt jest tak samo łagodny, jak przy zupie
czosnkowej, czy kurczaku z 40 ząbkami czosnku. Działa tu ta niesamowita kulinarna magia, niedostępna dla wszystkich trendy
kucharzy, dla których nie ma różnicy między pomidorami dojrzewającymi w słońcu, a sztucznie wyprodukowanymi w środku zimy. Czosnek
zmiażdżony w tej ilości faktycznie powoduje, że zupa jest nie do przełknięcia. Jednak cienkie poszatkowanie go w plastry
całkowicie niweczy ten efekt. A profani, niech użyją torebki ze sproszkowanym czosnkiem wszak dla nich to wszystko jedno, a strach
przed odorem jest najważniejszy.
Drugi istotny element to cukinia. Właśnie się pojawiła, co było tym momentem, który przeważył, że dziś będzie właśnie zupa. Młoda,
zielona, wkrojona do zupy razem ze skórką i dzięki gotowaniu nabierająca szklistego wizerunku. Całość wieńczy świeża bazylia,
dodana na samym końcu.

Przepis poniżej
Zupa z czosnku i cukinii
Data: 18-06-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15
Kuchnia: włoska
Kategoria: Zupy i chłodniki.
Ilość porcji: 4
Składniki:
oliwa z oliwek
cebula 1 szt. -- drobno posiekana
czosnek 2 główki -- pocięty w cienkie plasterki
ziemniaki 4 szt. -- pokrojone w plastry
rosół z kury 2 l. -- może być woda
cukinia 2 szt.
bazylia 1 łyżka -- drobno posiekana

1. W garnku podgrzać oliwę i smażyć na złocisto cebulę z czosnkiem (5-10 min). Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 min, mieszając.
2. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem i wolno gotować 30 min.
3. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem.
3. Cukinie pokroić na krótkie mawałki. Zupę ponownie zagotować (zdejmując szumowiny). Dodać cukinię i gotować 20-25 min.
4. Tuż przed podaniem dodać bazylię.

no a tu cały fanklub:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...3540506&v=2&s=0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Bardzo podobną zupę robię, tylko jeszcze czasem dodaję pod koniec gotowania pomidora bez skóry, pokrojonego w kostkę. I mniej czosnku dawałam. Ale dobre to jest, bardzo dobre.

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Moja wariacja na temat Giezikowej zupy:

6-7 ziemniaków pokroić w kostkę, 1 cebule posiekać, 2 główki czosnku zmiażdżyć (posiekać..) i obsmażyć na maśle /oliwie. Ziemniaki dodać do cebuli i czosnku. Podsmażyć chwilkę. Zalac 2 l. rosołu. Gotowac około 30 min.
Doprawic sola i pieprzem. Mozna dodac papryczke chilli (ja dałam).
Zmiksowac całosc z dodatekin 1/2 serka topionego kremowego.
Zagotować
2 cukinie pokroic w dosc drobą kostkę, wrzucic do zupy i gotowac całosc ok 20 - 25 min.
Podawac z grzankami.

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
A ja Giezik jeszcze raz się podpiszę pod tą zupą. I jeszcze raz powiem, że prawdziwy odlot.

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
A ja zrobiłam wariację z wariacji tejże zupy. :mrgreen: Więc nie wiem czy nie wyszło już tak odległe, że z pierwowzorem nie ma wiele wspólnego. :lol:
W każdym razie dorzuciłam sporą ilość bazylii (wykorzystałam mrożoną, bo jeszcze sporo mi zostało z zimowych zapasów, a chcę się ich szybko pozbyć). Bardzo nam smakowało.
icon_smile.gif

zupacukiniowobazyliowa9xa.jpg

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Hmmm, jakoś nie jestem zbytnio zachwycona, no zjeść się da ale bez rewelacji.
Na drugi raz osobno mocno podsmażę cukinię i zmiksuję ją razem z resztą i może więcej czosnku dam, bo mam bardzo wyżarty pysk i zupka dla mnie był zbyt łagodna :dump:

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0

6-7 ziemniaków pokroić w kostkę, 1 cebule posiekać, 2 główki czosnku zmiażdżyć (posiekać..) i obsmażyć na maśle /oliwie. Ziemniaki dodać do cebuli i czosnku. Podsmażyć chwilkę. Zalac 2 l. rosołu. Gotowac około 30 min.
Zagotować
2 cukinie pokroic w dosc drobą kostkę, wrzucic do zupy i gotowac całosc ok 20 - 25 min.
Podawac z grzankami.
Marghe,
Zupka pyszna. Cukinię też zmiksowałam

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
podoba mi sie ta wariacja :mrgreen:

czy na 7 osob to starczy czy mam zwiekszyc ilosc skaldnikow? czy ma znaczenie jaki serek topiony dam? moze go najpeirw rozpuscic w zupie przed zmiksowaniem?

a te grzanki to kupne moga byc? :mrgreen: :oops:

pzdr
yenn

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
mam 2 cukinie ok 2-3kg kazda
to chyba za duzo :dump: ;)

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Pokrój czerstwą bułkę w kostkę i upraż w piekarniku. :mrgreen:

Ale ja i tak robię na patelni, po zrumienieniu grzanek dając trochę masła. :mrgreen:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Czerstwy chleb też sie nadaje na grzanki :mrgreen:

W kostkę pokroić i na patelnie z tłuszczem
icon_smile.gif

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Z tym, że grzanki są twardsze, co może mieć znaczenie dla teściowej. :zahn:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0

Zagotować
Podawac z grzankami.
Zrobiłam z połowy porcji. Zuzio wcinał, aż mu się uszy trzęsły :mrgreen:
Z wygodnictwa cukinię pokroilłam przed ugotowaniem i gotowałam w połowie wywaru rosołowego coby smaku nabrała. Skróciło to gotowanie zupki o jakieś 20 minut, bo po połączeniu obu wywarów zupkę zagotowałam i wyłączyłam coby się wszystko smakowicie wymiąchało.
No i jeszcze jedna kosmetyczna zmiana - nie miksowałam wszystkich ziemniaczków - zostawiłam kilka kostek, bo Zuzio lubi (ja też).

Dzięki marghe.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy