- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Zupa z dyni i chorizo
inspirowana przepisem J. Olivera na zupę ze słodkich ziemniaków z książki "Każdy może gotować"
6- 8 porcji
Składniki:
ok. 500 g obranej i oczyszczonej dyni (u mnie hokkaido)
2 marchewki, pokrojone w plastry
2 cebule, posiekane w kostkę
1 por (biała część), pokrojony w plastry
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
1 kiełbaska chorizo (170 g), pokrojona w plastry
1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
1 płaska łyżeczka curry
ok. 1,5- 1,8 l domowego bulionu warzywnego (wlałam na oko bez odmierzania)
sól, pieprz do smaku
2 - 3 łyżki oleju
jogurt naturalny (u mnie typu bałkańskiego) do podania
posiekana natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Warzywa, curry i chorizo poddusić przez kilka minut na oleju, zalać bulionem, gotować do miękkości warzyw (ok. 25 minut) doprawić do smaku, zmiksować.
Podać z łyżką gęstego jogurtu, posypać natką pietruszki.
Moi panowie dołożyli sobie jeszcze po łyżce grzanek.
inspirowana przepisem J. Olivera na zupę ze słodkich ziemniaków z książki "Każdy może gotować"
6- 8 porcji
Składniki:
ok. 500 g obranej i oczyszczonej dyni (u mnie hokkaido)
2 marchewki, pokrojone w plastry
2 cebule, posiekane w kostkę
1 por (biała część), pokrojony w plastry
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
1 kiełbaska chorizo (170 g), pokrojona w plastry
1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
1 płaska łyżeczka curry
ok. 1,5- 1,8 l domowego bulionu warzywnego (wlałam na oko bez odmierzania)
sól, pieprz do smaku
2 - 3 łyżki oleju
jogurt naturalny (u mnie typu bałkańskiego) do podania
posiekana natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Warzywa, curry i chorizo poddusić przez kilka minut na oleju, zalać bulionem, gotować do miękkości warzyw (ok. 25 minut) doprawić do smaku, zmiksować.
Podać z łyżką gęstego jogurtu, posypać natką pietruszki.
Moi panowie dołożyli sobie jeszcze po łyżce grzanek.
Ostatnią edycję dokonał moderator: