Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z dyni na ostro
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 769343" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Od wielu lat po raz pierwszy zrobiłam tę </span>zupę, ponieważ dawno temu skutecznie obrzydzono mi wszelkie potrawy z dynią. Trwa festiwal dyni i pokusiłam się o zrobienie najprostszej w zasadzie rzeczy. Żałuję, że nie mam aparatu, a bieganie przez miasto do znajomych po to, żeby sfotografowali tę zupę nie ma sensu.</p><p>Proporcje podaję na 6 osób, chociaż przygotowałam ją z połowy tych składników, bo sama jadłabym ją przez tydzień. Pomysł i przepis zaczerpnęłam z Kuchni wyd. Agora.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg dyni</p><p>2 pory (tylko białe części)</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1 l rosołu (może być drobiowy z kostki)</p><p>1 łyżeczka kminku</p><p>1 łyżeczka mielonego imbiru (ja dałam łyżkę świeżego drobno posiekanego)</p><p>2 - 3 łyżki oliwy</p><p>sól, pieprz</p><p>6 łyżek jogurtu naturalnego do przybrania</p><p></p><p>Dynię obieramy, czyścimy z nasion i kroimy w kostkę. Por kroimy w talarki, czosnek siekamy i razem przesmażamy na oliwie w rondlu, na małym ogniu, bacząc, żeby nie przypalić czosnku. Dodajemy kminek oraz imbir i chwilę smażymy. Wkładamy dynię, zalewamy rosołem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy do miękkości dyni. Zupę studzimy i miksujemy, następnie podgrzewamy, żeby była gorąca. Podajemy przybraną ozdobnie łyżką jogurtu.</p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 769343, member: 10341"] [SIZE=10]Od wielu lat po raz pierwszy zrobiłam tę [/SIZE]zupę, ponieważ dawno temu skutecznie obrzydzono mi wszelkie potrawy z dynią. Trwa festiwal dyni i pokusiłam się o zrobienie najprostszej w zasadzie rzeczy. Żałuję, że nie mam aparatu, a bieganie przez miasto do znajomych po to, żeby sfotografowali tę zupę nie ma sensu. Proporcje podaję na 6 osób, chociaż przygotowałam ją z połowy tych składników, bo sama jadłabym ją przez tydzień. Pomysł i przepis zaczerpnęłam z Kuchni wyd. Agora. [B]Składniki [/B]1 kg dyni 2 pory (tylko białe części) 1 ząbek czosnku 1 l rosołu (może być drobiowy z kostki) 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka mielonego imbiru (ja dałam łyżkę świeżego drobno posiekanego) 2 - 3 łyżki oliwy sól, pieprz 6 łyżek jogurtu naturalnego do przybrania Dynię obieramy, czyścimy z nasion i kroimy w kostkę. Por kroimy w talarki, czosnek siekamy i razem przesmażamy na oliwie w rondlu, na małym ogniu, bacząc, żeby nie przypalić czosnku. Dodajemy kminek oraz imbir i chwilę smażymy. Wkładamy dynię, zalewamy rosołem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy do miękkości dyni. Zupę studzimy i miksujemy, następnie podgrzewamy, żeby była gorąca. Podajemy przybraną ozdobnie łyżką jogurtu. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z dyni na ostro
Top
Bottom