Zupa z dyni wg Agaty W.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
Dynię ( obraną i wydrążoną) pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle, podlać wodą, osolić i udusić aż się rozpadnie; dodać topiony serek ( bez dodatków smakowych, najlepiej sprawdzają się te w kiełbaskach),posolić do smaku, można i pieprzu sypnąć.

Osobno grzyby przygotować. Cóż, świeże prawdziwki nie zawsze są pod ręką. Więc inne grzyby też mogą być ( a i suszone namoczone odciśnięte pokrojone). Na patelnię masło, czosnek w piórka pokrojony, grzyby.
I do miseczki: krem z dyni, na to łyżka grzybów i posypać startym oscypkiem. Kto ma grilla - zapiec.

Czasami dosmaczam odrobiną soku z cytryny, czasami daję tylko przysmażoną na maśle cebulę ( jak grzybów zabraknie), a że oscypek też nie zawsze jest w zasięgu, to i pecorino było w robocie, i parmezan.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Przymierzam się do niej od kilku dni, ale ciągle zapominam kupić topiony serek.
Może dziś nie zapomnę....

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Dynię upiekłam, zamiast wody dałam domowy bulion z kurczaka.
Grzyby (smażone pieczarki i suszone kanie) krótko ugotowałam w bulionie i zmiksowałam z zupą, bo dzieć nie lubi grzybów w kawałkach. Na pół hokkaido dałam dwa serki Hochland (po 100 g), a na koniec "zaokrągliłam" smak niewielkim chlustem śmietanki kremówki. Podałam z odrobiną zielonej pietruszki i groszkiem ptysiowym.

krem_dyniowo__grzybowy.jpg

Załączniki

• krem_dyniowo__grzybowy.jpg
    krem_dyniowo__grzybowy.jpg
    78.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
Podciagam, bo wlasnie wykanczam - dzis na obiad bedzie
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy