- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa krem z kalarepy i pora.
Przepis znalazłam na chorwackiej stronie ,wprowadziłam trochę zmian,ale i tak wyszła z tego smaczna ,rozgrzewająca zupa.
-1 por
-1 kalarepa (od siebie dodałam pod koniec gotowania kilki posiekanych liści)
-2 marchewki
-2 średnie ziemniaki(dodałam od siebie)
-200 ml śmietany
-2 łyżki oleju
-1 łyżka mąki
-sól,pieprz(do smaku)
-Vegeta
-3 kromki chleba na grzanki
Por z kalarepą pokroić w kostkę,zalać niewielką ilością wody ,ugotować i następnie zmiksować.
Na oleju krótko przesmażyć mąkę,dodać startą marchew,dolać 1/2 litra wody,posolić i gotować aż marchew zmięknie.
Do zmiksowanej zupy dodać marchew,wlać niewielką ilość wody (jeśli ktoś lubi rzadsze zupy-wlewamy więcej).
Chwilę jeszcze gotować i pod koniec gotowania wlać śmietanę.
Śmietany daję znacznie mniej,daję 30 % i tylko kilka łyżek na garnek zupy.
Kalarepę miałam zamrożoną i oddzielnie kilka liści,więc chciałam wszystko wykorzystać.
Do gotującej się zupy wrzuciłam kostkę rosołową.

Przepis znalazłam na chorwackiej stronie ,wprowadziłam trochę zmian,ale i tak wyszła z tego smaczna ,rozgrzewająca zupa.
-1 por
-1 kalarepa (od siebie dodałam pod koniec gotowania kilki posiekanych liści)
-2 marchewki
-2 średnie ziemniaki(dodałam od siebie)
-200 ml śmietany
-2 łyżki oleju
-1 łyżka mąki
-sól,pieprz(do smaku)
-Vegeta
-3 kromki chleba na grzanki
Por z kalarepą pokroić w kostkę,zalać niewielką ilością wody ,ugotować i następnie zmiksować.
Na oleju krótko przesmażyć mąkę,dodać startą marchew,dolać 1/2 litra wody,posolić i gotować aż marchew zmięknie.
Do zmiksowanej zupy dodać marchew,wlać niewielką ilość wody (jeśli ktoś lubi rzadsze zupy-wlewamy więcej).
Chwilę jeszcze gotować i pod koniec gotowania wlać śmietanę.
Śmietany daję znacznie mniej,daję 30 % i tylko kilka łyżek na garnek zupy.
Kalarepę miałam zamrożoną i oddzielnie kilka liści,więc chciałam wszystko wykorzystać.
Do gotującej się zupy wrzuciłam kostkę rosołową.
