Zupa z kapusty włoskiej

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,295
113
Na 4 porcje:

Zupa:
4 łyżki oliwy
1 duża cebula, pokrojona w krążki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/2 łyżeczki kminku
1 mała kapusta włoska, pokrojona
1 średni ziemniak, obrany i pokrojony
około 1,5 litra bulionu warzywnego
80 g skórki od parmezanu (u mnie Grana Padano)

Dodatkowo na omastę:
2 łyżki oliwy
zewnętrzne liście kapusty, drobno posiekane
1/2 świeżego czerwonego chilli, pozbawionego pestek i pokrojonego w paski
gruba sól

ew. 80 g parmezanu, startego

Wykonanie:
Rozgrzać w sporym garnku oliwę, podsmażyć cebulę. Ma zmięknąć, ale nie zmieniając zanadto koloru. Zajmie to jakieś 5 minut. Dodać czosnek i kminek i smażyć przez 2 minuty. Dorzucić kapustę i ziemniaka i smażyć mieszając przez następne 2-3 minuty. Dodać tyle bulionu, żeby warzywa były przykryte i doprowadzić do zagotowania. Dodać skórkę parmezanu, zmniejszyć gaz i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (około 10 minut). Wyjąć skórkę sera, zupę doprawić solą.

Zdjąć zupę z palnika,trochę przestudzić i zmiksować. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęsta, dolać bulionu. Ewentualnie doprawić.

Omasta:
Rozgrzać na patelni oliwę, dorzucić chilli i pozostałą kapustę. Posolić i smażyć przez 3-4 minuty (kapusta ma zmięknąć ale pozostać zielona).

Zupę wlać do miseczek, przyozdobić kapustą z chilli, ewentualnie posypać parmezanem.

Moje uwagi:
W oryginale była mowa o średniej kapuście i 1,1 l bulionu, ale to moim zdaniem za dużo kapusty, a za mało płynu, ale nie wiadomo, co dla autora przepisu znaczy "średnia". Ja kupiłam najmniejszą jaka była w Lidlu i to było nieco za dużo. Parmezanu nie miałam, użyłam Grana Padano. Zmiksowałam sobie część zupy, bo za kremami nie przepadam, a następnym razem w ogól e nie będę miksować, tylko drobniej pokroję. I wtedy tę omastę sobie daruję.

Przepis pochodzi z książki "Plenty" Yotama Ottolenghi.

1_DSC_1808.JPG

Na zdjęciu nie widać chilli, bo miałam tylko zielone i zlało się z kapustą.

Załączniki

• 1_DSC_1808.JPG
    1_DSC_1808.JPG
    485.4 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy