Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z kapusty włoskiej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1496929" data-attributes="member: 13254"><p>Na 4 porcje:</p><p></p><p><strong>Zupa:</strong></p><p>4 łyżki oliwy</p><p>1 duża cebula, pokrojona w krążki</p><p>1 ząbek czosnku, zmiażdżony</p><p>1/2 łyżeczki kminku</p><p>1 mała kapusta włoska, pokrojona</p><p>1 średni ziemniak, obrany i pokrojony</p><p>około 1,5 litra bulionu warzywnego</p><p>80 g skórki od parmezanu (u mnie Grana Padano)</p><p></p><p><strong>Dodatkowo na omastę:</strong></p><p>2 łyżki oliwy</p><p>zewnętrzne liście kapusty, drobno posiekane</p><p>1/2 świeżego czerwonego chilli, pozbawionego pestek i pokrojonego w paski</p><p>gruba sól </p><p></p><p>ew. 80 g parmezanu, startego</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Rozgrzać w sporym garnku oliwę, podsmażyć cebulę. Ma zmięknąć, ale nie zmieniając zanadto koloru. Zajmie to jakieś 5 minut. Dodać czosnek i kminek i smażyć przez 2 minuty. Dorzucić kapustę i ziemniaka i smażyć mieszając przez następne 2-3 minuty. Dodać tyle bulionu, żeby warzywa były przykryte i doprowadzić do zagotowania. Dodać skórkę parmezanu, zmniejszyć gaz i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (około 10 minut). Wyjąć skórkę sera, zupę doprawić solą.</p><p></p><p>Zdjąć zupę z palnika,trochę przestudzić i zmiksować. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęsta, dolać bulionu. Ewentualnie doprawić.</p><p></p><p>Omasta:</p><p>Rozgrzać na patelni oliwę, dorzucić chilli i pozostałą kapustę. Posolić i smażyć przez 3-4 minuty (kapusta ma zmięknąć ale pozostać zielona).</p><p></p><p>Zupę wlać do miseczek, przyozdobić kapustą z chilli, ewentualnie posypać parmezanem.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>W oryginale była mowa o średniej kapuście i 1,1 l bulionu, ale to moim zdaniem za dużo kapusty, a za mało płynu, ale nie wiadomo, co dla autora przepisu znaczy &quot;średnia&quot;. Ja kupiłam najmniejszą jaka była w Lidlu i to było nieco za dużo. Parmezanu nie miałam, użyłam Grana Padano. Zmiksowałam sobie część zupy, bo za kremami nie przepadam, a następnym razem w ogól e nie będę miksować, tylko drobniej pokroję. I wtedy tę omastę sobie daruję.</p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Plenty&quot; Yotama Ottolenghi.</p><p></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]87166[/ATTACH]</p><p></p><p>Na zdjęciu nie widać chilli, bo miałam tylko zielone i zlało się z kapustą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1496929, member: 13254"] Na 4 porcje: [B]Zupa:[/B] 4 łyżki oliwy 1 duża cebula, pokrojona w krążki 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 1/2 łyżeczki kminku 1 mała kapusta włoska, pokrojona 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony około 1,5 litra bulionu warzywnego 80 g skórki od parmezanu (u mnie Grana Padano) [B]Dodatkowo na omastę:[/B] 2 łyżki oliwy zewnętrzne liście kapusty, drobno posiekane 1/2 świeżego czerwonego chilli, pozbawionego pestek i pokrojonego w paski gruba sól ew. 80 g parmezanu, startego [B]Wykonanie:[/B] Rozgrzać w sporym garnku oliwę, podsmażyć cebulę. Ma zmięknąć, ale nie zmieniając zanadto koloru. Zajmie to jakieś 5 minut. Dodać czosnek i kminek i smażyć przez 2 minuty. Dorzucić kapustę i ziemniaka i smażyć mieszając przez następne 2-3 minuty. Dodać tyle bulionu, żeby warzywa były przykryte i doprowadzić do zagotowania. Dodać skórkę parmezanu, zmniejszyć gaz i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (około 10 minut). Wyjąć skórkę sera, zupę doprawić solą. Zdjąć zupę z palnika,trochę przestudzić i zmiksować. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęsta, dolać bulionu. Ewentualnie doprawić. Omasta: Rozgrzać na patelni oliwę, dorzucić chilli i pozostałą kapustę. Posolić i smażyć przez 3-4 minuty (kapusta ma zmięknąć ale pozostać zielona). Zupę wlać do miseczek, przyozdobić kapustą z chilli, ewentualnie posypać parmezanem. [B]Moje uwagi:[/B] W oryginale była mowa o średniej kapuście i 1,1 l bulionu, ale to moim zdaniem za dużo kapusty, a za mało płynu, ale nie wiadomo, co dla autora przepisu znaczy "średnia". Ja kupiłam najmniejszą jaka była w Lidlu i to było nieco za dużo. Parmezanu nie miałam, użyłam Grana Padano. Zmiksowałam sobie część zupy, bo za kremami nie przepadam, a następnym razem w ogól e nie będę miksować, tylko drobniej pokroję. I wtedy tę omastę sobie daruję. Przepis pochodzi z książki "Plenty" Yotama Ottolenghi. [ATTACH=full]87166[/ATTACH] Na zdjęciu nie widać chilli, bo miałam tylko zielone i zlało się z kapustą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z kapusty włoskiej
Bottom