Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z kury i porów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 938413" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis z &quot;Potraw z różnych stron świata&quot; Macieja Halbańskiego. Przepis jest na kurę z podrobami, ja z podrobów miałam tylko 2 żołądki, ale i tak zupa wyszła świetna. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>ćwiartka kury i podroby (szyjka, żołądek, serce) </p><p>50 dkg porów</p><p>5 szklanek wywaru z kości (ja wzięłam kostkę drobiową)</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Pory dokładnie myjemy, nacinamy głęboko wzdłuż całej długości, następnie odcinamy białą część i kroimy ją na cienkie plastry. Zielonej części nie wyrzucamy.</p><p>Ćwiartkę kury i podroby myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy w całości zieloną część porów, zalewamy wywarem i gotujemy godzinę na małym ogniu. To w przypadku kury. Ja miałam dość duże udo brojlera, ale gotowałam tylko pół godziny, bo kurczak zmiękł znacznie szybciej. </p><p>Po tym czasie wyjmujemy łyżką cedzakową pory, a dodajemy ich białą część pokrojoną na plasterki i gotujemy do miękkości kury. W moim przypadku gotowałam jeszcze 20 minut. </p><p>Miękką kurę i podroby wyjmujemy z zupy, obieramy z kości, mięso kroimy, wkładamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bardzo sycąca zupa. Z pokrojonymi żołądkami i mięsem zupa porowa smakowała nadzwyczajnie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 938413, member: 10341"] Przepis z "Potraw z różnych stron świata" Macieja Halbańskiego. Przepis jest na kurę z podrobami, ja z podrobów miałam tylko 2 żołądki, ale i tak zupa wyszła świetna. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]ćwiartka kury i podroby (szyjka, żołądek, serce) 50 dkg porów 5 szklanek wywaru z kości (ja wzięłam kostkę drobiową) sól, pieprz Pory dokładnie myjemy, nacinamy głęboko wzdłuż całej długości, następnie odcinamy białą część i kroimy ją na cienkie plastry. Zielonej części nie wyrzucamy. Ćwiartkę kury i podroby myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy w całości zieloną część porów, zalewamy wywarem i gotujemy godzinę na małym ogniu. To w przypadku kury. Ja miałam dość duże udo brojlera, ale gotowałam tylko pół godziny, bo kurczak zmiękł znacznie szybciej. Po tym czasie wyjmujemy łyżką cedzakową pory, a dodajemy ich białą część pokrojoną na plasterki i gotujemy do miękkości kury. W moim przypadku gotowałam jeszcze 20 minut. Miękką kurę i podroby wyjmujemy z zupy, obieramy z kości, mięso kroimy, wkładamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bardzo sycąca zupa. Z pokrojonymi żołądkami i mięsem zupa porowa smakowała nadzwyczajnie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z kury i porów
Top
Bottom