zupa z mięsa mielonego

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Przepis chyba kiedyś podawała gosiowo, ale to było tak dawno, że nie pamiętam dokładnie, ale widzę, że nie ma tu tej zupy ( przynajmniej ja nie znalazłam) więc zamieszczam, nie tylko dla stosujących MM
Ilości takie na zdrowy rozum:

mięso mielone (tak ze 30 dag myślę, że akurat)
zielona fasolka szparagowa
puszka pomidorów bez skóry ( a w sezonie świeże, dojrzałe pomidory)
por
ser żółty
czerwona papryka
natka pietruszki lub inna zielenina,
śmietana ( co najmniej 18%)
czosnek
oliwa lub olej do smażenia
sól, pieprz, ostra papryka
można też do gotowania jakieś zioła ulubione dołożyć (z prowansalskimi kiedyś gotowałam)

Fasolkę podgotować. Mięso z porami podsmażyć dodać do podgotowanej fasolki, gotować razem aż wszystko odpowiednio zmięknie, potem dołożyć pomidory i spraskowany czosnek, jeszcze trochę pogotować ( krótko). Oczywiście wszystko przyprawić do smaku.
Do talerza włożyć utarty żółty ser, wlać gorącą zupę, posypać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę, zieleninę, zrobić kleksa ze śmietany
icon_wink.gif


Zamiast pora można użyć cebuli, czosnek można dodać na etapie podsmażania mięsa.