Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z mięsnymi kuleczkami (Supa topczeta)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1493912" data-attributes="member: 6990"><p>Przepis pochodzi z książki Beaty Lipov &quot;Bułgaria na talerzu&quot;.</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>250 g mielonego mięsa</p><p>pół szklanki ryżu</p><p>jajko</p><p>5 gałązek natki pietruszki</p><p>2 małe cebule</p><p>marchewka</p><p>kawałek selera</p><p>3 pomidory (dałam z puszki)</p><p>3 łyżki jogurtu naturalne</p><p>żółtko</p><p>czubryca (dałam czerwoną)</p><p>sól</p><p>mąka</p><p></p><p>Mięso wymieszać z połową ryżu, posiekaną natką pietruszki i jedną posiekaną cebulą. Dodać jajko, czubrycę i sól. Dokładnie wyrobić na zwartą masę, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące.</p><p>Pokroić marchewkę, seler i drugą cebulę (marchewkę i selera pokroiłam w paski grubsze niż julienne, cebulę w kostkę). Włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Następnie dodać mięsne kulki i obrane i posiekane pomidory. Gotować jeszcze 15 minut. Kulki wyjąć, wsypać resztę ryżu, zupę doprawić i gotować, aż ryż będzie miękki. </p><p>Jogurt roztrzepać z żółtkiem, dodać trochę zupy, wymieszać, a następnie wlać mieszankę do garnka.</p><p>Mięsne kulki włożyć na talerze, zalać zupą i od razu podawać. </p><p></p><p>[ATTACH=full]86983[/ATTACH]</p><p></p><p>Zupa jak dla mnie była za mało pikantna, więc posypałam świeżo zmielonym pieprzem (ale zdjęcie robiłam wcześniej, więc na zdjęciu pieprzu nie widać). Poza tym trochę mi się <em>pozajączkowało </em> i dodałam jeszcze pokrojony korzeń pietruszki, którego w oryginale nie było.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1493912, member: 6990"] Przepis pochodzi z książki Beaty Lipov "Bułgaria na talerzu". Składniki: 250 g mielonego mięsa pół szklanki ryżu jajko 5 gałązek natki pietruszki 2 małe cebule marchewka kawałek selera 3 pomidory (dałam z puszki) 3 łyżki jogurtu naturalne żółtko czubryca (dałam czerwoną) sól mąka Mięso wymieszać z połową ryżu, posiekaną natką pietruszki i jedną posiekaną cebulą. Dodać jajko, czubrycę i sól. Dokładnie wyrobić na zwartą masę, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące. Pokroić marchewkę, seler i drugą cebulę (marchewkę i selera pokroiłam w paski grubsze niż julienne, cebulę w kostkę). Włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Następnie dodać mięsne kulki i obrane i posiekane pomidory. Gotować jeszcze 15 minut. Kulki wyjąć, wsypać resztę ryżu, zupę doprawić i gotować, aż ryż będzie miękki. Jogurt roztrzepać z żółtkiem, dodać trochę zupy, wymieszać, a następnie wlać mieszankę do garnka. Mięsne kulki włożyć na talerze, zalać zupą i od razu podawać. [ATTACH=full]86983[/ATTACH] Zupa jak dla mnie była za mało pikantna, więc posypałam świeżo zmielonym pieprzem (ale zdjęcie robiłam wcześniej, więc na zdjęciu pieprzu nie widać). Poza tym trochę mi się [I]pozajączkowało [/I] i dodałam jeszcze pokrojony korzeń pietruszki, którego w oryginale nie było. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z mięsnymi kuleczkami (Supa topczeta)
Bottom