Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z muszelek (vongole) z New England
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 38858" data-attributes="member: 206"><p>Zupa z muszelek (vongole) z New England</p><p></p><p>800 g vongole</p><p>70 g boczku</p><p>1 mała cebula</p><p>2 średnie kartofle</p><p>20 g masła</p><p>100 ml mleka</p><p>100 ml śmietany</p><p>sól pieprz</p><p></p><p>Trzymać vongole minimum 2 godziny pod strumieniem zimnej wody by się pozbyć piachu.</p><p>Wyłożyć do dużego rondla, postawić na kilka chwil na dość duży ogień, by się otworzyły. Wyjąć środki, muszle wyrzucić, powstały w rondlu płyn przefiltrować, najlepiej przez kawałek gazy na sitku.</p><p>Posiekać drobno cebulę i boczek.</p><p>Boczek podsmażyć w dużym rondlu 3 minuty na ostrym ogniu, dodać cebulę i smażyć następne 5 minut na mniejszym ogniu.</p><p>Dodać płyn z muszelek, pół litra wody i kartofle pokrojone na małe kawałki. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 15 minut.</p><p>Dodać vongole, mleko, śmietanę, masło, doprawić pieprzem i solą. Pogotować jeszcze minutę. Podawać z krakersami.</p><p></p><p>MzM</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 38858, member: 206"] Zupa z muszelek (vongole) z New England 800 g vongole 70 g boczku 1 mała cebula 2 średnie kartofle 20 g masła 100 ml mleka 100 ml śmietany sól pieprz Trzymać vongole minimum 2 godziny pod strumieniem zimnej wody by się pozbyć piachu. Wyłożyć do dużego rondla, postawić na kilka chwil na dość duży ogień, by się otworzyły. Wyjąć środki, muszle wyrzucić, powstały w rondlu płyn przefiltrować, najlepiej przez kawałek gazy na sitku. Posiekać drobno cebulę i boczek. Boczek podsmażyć w dużym rondlu 3 minuty na ostrym ogniu, dodać cebulę i smażyć następne 5 minut na mniejszym ogniu. Dodać płyn z muszelek, pół litra wody i kartofle pokrojone na małe kawałki. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 15 minut. Dodać vongole, mleko, śmietanę, masło, doprawić pieprzem i solą. Pogotować jeszcze minutę. Podawać z krakersami. MzM [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z muszelek (vongole) z New England
Top
Bottom