Zupa z okolic Vichy

m.morgan

Member
Sie 10, 2009
19
0
0
4 pory
4 łyżki masła
1 1/2 szklanki ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
4 szklanki wywaru z kurczaka
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku

Obrać pory, odciąć korzenie i zieloną część liści pozostawiając białą część. Umyć i pokroić ją w kostkę. Rozgrzać masło w dwulitrowym rondlu, dusić w nim pory przez 5 minut (nie przyrumienić), dodać ziemniaki i wywar z kurczaka. Przykryć i gotować na małym ogniu do ugotowania ziemniaków. Przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Podgrzać ponownie, dodać smietanę, sól i pieprz. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Zupa ta zwykle podawana jest na zimno, ale na ciepło smakuje równie dobrze.

Zdjęcie dodam później
icon_smile.gif
będę ją miała dziś na obiadokolację
icon_smile.gif
 

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Ta zupa bardzo znana ma nazwe "vichyssoice" i jest robiona na wiele sposobow z roznymi dodatkami. Twoj przepis jest bardzo dobry, robie czasem, ale zawsze dodaje 1 srednia cebule, pokrojona w malutka kostke i dusze razem z porami. Do gotowania dodaje 1-2 zabki czosnku (w calosci) i lisc laurowy. W niektorych przepisach jest jeszcze pancetta (mozna zastapic boczkiem), wino i rozne ziola. Ja lubie te zupe wylacznie na cieplo i poniewaz skladniki sa b. drobno pokrojone, zupy nie miksuje, bo lubie zupe "z substancja".
Sprobuj dodac cebule, dopelnia b. dobrze smak, czosnek podkresla swietnie smak choc go nie czuc. Pozdrawiam.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy