- Sie 10, 2009
- 19
- 0
- 0
4 pory
4 łyżki masła
1 1/2 szklanki ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
4 szklanki wywaru z kurczaka
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Obrać pory, odciąć korzenie i zieloną część liści pozostawiając białą część. Umyć i pokroić ją w kostkę. Rozgrzać masło w dwulitrowym rondlu, dusić w nim pory przez 5 minut (nie przyrumienić), dodać ziemniaki i wywar z kurczaka. Przykryć i gotować na małym ogniu do ugotowania ziemniaków. Przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Podgrzać ponownie, dodać smietanę, sól i pieprz. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Zupa ta zwykle podawana jest na zimno, ale na ciepło smakuje równie dobrze.
Zdjęcie dodam później
będę ją miała dziś na obiadokolację
4 łyżki masła
1 1/2 szklanki ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
4 szklanki wywaru z kurczaka
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
Obrać pory, odciąć korzenie i zieloną część liści pozostawiając białą część. Umyć i pokroić ją w kostkę. Rozgrzać masło w dwulitrowym rondlu, dusić w nim pory przez 5 minut (nie przyrumienić), dodać ziemniaki i wywar z kurczaka. Przykryć i gotować na małym ogniu do ugotowania ziemniaków. Przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Podgrzać ponownie, dodać smietanę, sól i pieprz. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Zupa ta zwykle podawana jest na zimno, ale na ciepło smakuje równie dobrze.
Zdjęcie dodam później

