- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zupa z papryki i pomarańcz
Przepis na 4 litrowy garnek.
500g papryki (najlepiej czerwonej, ale zielona i żółta także mogą być)
300g pomidorów
2 duże pomarańcze (1 szklanka soku pomarańczowego)
3 marchewki
1 por
3 ząbki czosnku
2 duże ziemniaki
pęczek pietruszki
wywar z rosołu (czyli woda + kostka rosołowa)
trochę śmietany, ale to obcjonalnie.
1.Marchewkę kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę średniej wielkości. Por kroimy w krążki jakieś 3 milimetrowej szerokości. Czosnek rozdrabniamy. Wszystko kładziemy do gara i zalewamy bulionem i gotujemy.
2.Pomidory zaparzamy gorącą wodą, obieramy ze skóry i pestek, kroimy na spore kawałki i dodajemy do zupy.
3.Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do zupy. (można dodać także pozostałe pomarańczowe mięsiwo ale bez pestek).
4.Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
5.Gotujemy na małym ogniu az ziemniaki są miękie. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
ps. Można dodać śmietany,ale to już kwestia smaku.
Przepis na 4 litrowy garnek.
500g papryki (najlepiej czerwonej, ale zielona i żółta także mogą być)
300g pomidorów
2 duże pomarańcze (1 szklanka soku pomarańczowego)
3 marchewki
1 por
3 ząbki czosnku
2 duże ziemniaki
pęczek pietruszki
wywar z rosołu (czyli woda + kostka rosołowa)
trochę śmietany, ale to obcjonalnie.
1.Marchewkę kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę średniej wielkości. Por kroimy w krążki jakieś 3 milimetrowej szerokości. Czosnek rozdrabniamy. Wszystko kładziemy do gara i zalewamy bulionem i gotujemy.
2.Pomidory zaparzamy gorącą wodą, obieramy ze skóry i pestek, kroimy na spore kawałki i dodajemy do zupy.
3.Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do zupy. (można dodać także pozostałe pomarańczowe mięsiwo ale bez pestek).
4.Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
5.Gotujemy na małym ogniu az ziemniaki są miękie. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
ps. Można dodać śmietany,ale to już kwestia smaku.



Ostatnią edycję dokonał moderator: