zupa z pieczonych papryk

pieczoka

Member
Sie 23, 2008
8
0
0
Smak warzyw po upieczeniu zyskuje na intensywności i słodyczy.

Potrzebujesz:
> 2 czerwone papryki
> 2 żółte papryki
> 2 marchewki
> cebule
> pietruszkę
> seler
> 4 ząbki czosnku
> pora
> ok. półtorej litra wywaru warzywnego
> oliwę

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa myjemy, papryki kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki, marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż, tak samo pora, cebule w skórce kroimy w ćwierć, selera na średniej wielkości kawałki, czosnku nie obieramy, można go trochę rozgnieść . Wszystkie warzywa układamy na natłuszczonej oliwą blasze i skrapiamy ową oliwa też. Piec przez 35 do 45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ząbki czosnku wyrzucamy, ściągamy skórkę z cebuli, jeżeli skórka na paprykach zrobi się ciemna można ją z łatwością ściągnąć. Wszystko miksujemy na gładką masę, łączymy z wywarem warzywnym i gotujemy chwilę. Posypać natką pietruszki bądź świeżą kolendrą.
zupapapap.jpg
 

Załączniki

  • zupapapap.jpg
    zupapapap.jpg
    361.5 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy