- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
1 kg pomidorów (o dużej ilości miąższu)
4 duże ząbki czosnku, nieobrane, z odkrojoną twardą końcówką
2 gałązki świeżego rozmarynu
900 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
oliwa
sól, pieprz
Pokrojone w ósemki pomidory, rozmaryn oraz ząbki czosnku układamy w brytfance. Oprószamy całość solą i pieprzem, skrapiamy oliwą (2-3 łyżki). Pieczemy przez 35 minut w piekarniku (180 stopni). W połowie czasu mieszamy pomidory w brytfance.
Gałązki rozmarynu wyrzucamy, ząbki czosnku wyjmujemy i wyciskamy je z łupinek. Pomidory, soki z pieczenia oraz czosnek przecieramy (w przecieraku lub przez sito).
Przetarte pomidory i czosnek zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Następnie dodajemy gorący bulion, gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wraz z drobnym makaronem lub ryżem.

4 duże ząbki czosnku, nieobrane, z odkrojoną twardą końcówką
2 gałązki świeżego rozmarynu
900 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
oliwa
sól, pieprz
Pokrojone w ósemki pomidory, rozmaryn oraz ząbki czosnku układamy w brytfance. Oprószamy całość solą i pieprzem, skrapiamy oliwą (2-3 łyżki). Pieczemy przez 35 minut w piekarniku (180 stopni). W połowie czasu mieszamy pomidory w brytfance.
Gałązki rozmarynu wyrzucamy, ząbki czosnku wyjmujemy i wyciskamy je z łupinek. Pomidory, soki z pieczenia oraz czosnek przecieramy (w przecieraku lub przez sito).
Przetarte pomidory i czosnek zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Następnie dodajemy gorący bulion, gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wraz z drobnym makaronem lub ryżem.
