Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Zupa z pistou
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1352721" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Zupa z pistou</strong></p><p></p><p>6 porcji</p><p></p><p>Źródło przepisu - Sarah Woodward Kuchnia francuska</p><p></p><p>Włosi mają pesto, Prowansja - pistou.</p><p>W wersji francuskiej brakuje pinioli, ale też dodaje się je do zup i makaronów.</p><p><em>Soupe au pistou</em> przypomina włoską <em>minestrone</em> i jak ona jest najsmaczniejsza ze świeżych warzyw.</p><p>Wzorowałam się na przepisie z książki, ale wykonałam częściowo po swojemu i tak opiszę.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>2 młode pory (białe części), oczyszczone i pokrojone w półtalarki</p><p>2 posiekane ząbki czosnku</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>6 obranych ze skórki pomidorów śliwkowych, pokrojonych w kostkę</p><p>200 g zielonej fasolki szparagowej, oczyszczonej i pokrojonej na kawałki</p><p>2 pokrojone w kostkę małe cukinie</p><p>200 g ugotowanej fasoli borlotti lub białej fasoli</p><p><em>bouquet garni</em> z pietruszki, szałwi i bazylii</p><p>100 g wermiszelu (bardzo cienkiego i drobnego makaronu)</p><p>sól, cukier</p><p>1,5 l wody (u mnie pół na pół woda z lekkim domowym bulionem z kurczaka)</p><p>Pistou:</p><p>3 ząbki czosnku, sól</p><p>spory pęczek bazylii</p><p>ok.150 g startego świeżo parmezanu</p><p>oliwa (ok. 5 - 6 łyżek)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i dusić na niej bez rumienienia pory z czosnkiem przez ok 10 minut.</p><p>Dodać pomidory, szczyptę soli i cukru, dusić 5 minut.</p><p>Dodać fasolkę szparagową, cukinię, <em>bouquet garni</em>, wodę lub bulion i ugotowaną białą fasolę. Gotować 10 minut.</p><p>Wrzucić połamany wermiszel, gotować pięć minut.</p><p>W międzyczasie przygotować pistou:</p><p>Utrzeć w moździerzu lub malakserze czosnek ze sporą szczyptą soli, dodać oberwane liście bazylii i utarty parmezan.</p><p>Ucierać lub miksować, dodając oliwę, aż powstanie jednolita masa.</p><p>Ugotowaną zupę odstawić na 10 minut, dodać pistou.</p><p>Przed podaniem można posypać parmezanem i udekorować listkiem bazylii.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77474[/ATTACH]</p><p></p><p>Smaczna, aromatyczna i pożywna zupa.</p><p>Mnie w niej najbardziej ucieszyło to, że wszystkie warzywa miałam z własnego ogrodu.</p><p>Tylko białą fasolkę z zamrażarki (bo ugotowalam kiedyś więcej do innego dania i resztę zamroziłam).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1352721, member: 1024"] [B]Zupa z pistou[/B] 6 porcji Źródło przepisu - Sarah Woodward Kuchnia francuska Włosi mają pesto, Prowansja - pistou. W wersji francuskiej brakuje pinioli, ale też dodaje się je do zup i makaronów. [I]Soupe au pistou[/I] przypomina włoską [I]minestrone[/I] i jak ona jest najsmaczniejsza ze świeżych warzyw. Wzorowałam się na przepisie z książki, ale wykonałam częściowo po swojemu i tak opiszę. [B]Składniki:[/B] 2 młode pory (białe części), oczyszczone i pokrojone w półtalarki 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 6 obranych ze skórki pomidorów śliwkowych, pokrojonych w kostkę 200 g zielonej fasolki szparagowej, oczyszczonej i pokrojonej na kawałki 2 pokrojone w kostkę małe cukinie 200 g ugotowanej fasoli borlotti lub białej fasoli [I]bouquet garni[/I] z pietruszki, szałwi i bazylii 100 g wermiszelu (bardzo cienkiego i drobnego makaronu) sól, cukier 1,5 l wody (u mnie pół na pół woda z lekkim domowym bulionem z kurczaka) Pistou: 3 ząbki czosnku, sól spory pęczek bazylii ok.150 g startego świeżo parmezanu oliwa (ok. 5 - 6 łyżek) [B]Wykonanie:[/B] W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i dusić na niej bez rumienienia pory z czosnkiem przez ok 10 minut. Dodać pomidory, szczyptę soli i cukru, dusić 5 minut. Dodać fasolkę szparagową, cukinię, [I]bouquet garni[/I], wodę lub bulion i ugotowaną białą fasolę. Gotować 10 minut. Wrzucić połamany wermiszel, gotować pięć minut. W międzyczasie przygotować pistou: Utrzeć w moździerzu lub malakserze czosnek ze sporą szczyptą soli, dodać oberwane liście bazylii i utarty parmezan. Ucierać lub miksować, dodając oliwę, aż powstanie jednolita masa. Ugotowaną zupę odstawić na 10 minut, dodać pistou. Przed podaniem można posypać parmezanem i udekorować listkiem bazylii. [ATTACH=full]77474[/ATTACH] Smaczna, aromatyczna i pożywna zupa. Mnie w niej najbardziej ucieszyło to, że wszystkie warzywa miałam z własnego ogrodu. Tylko białą fasolkę z zamrażarki (bo ugotowalam kiedyś więcej do innego dania i resztę zamroziłam). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Zupa z pistou
Top
Bottom