Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z porów, czerwonej soczewicy i kurczaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1556090" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pikantna zupa z porów, czerwonej soczewicy i kurczaka</strong></p><p></p><p>Miałam ogromną ochotę na zupę z porów, ale inną niż zazwyczaj.</p><p>Inspiracją był przepis z książki Annie Bell &quot;Zupy&quot;, ale robiłam inaczej, niż w książce i taką wersję wpisuję.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>4 średniej wielkości pory (białe części), pokrojone w ćwierćtalarki</p><p>1 łyżka masła i 1 oleju</p><p>1 łyżeczka drobno utartego świeżego imbiru</p><p>2 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane</p><p>1 papryczka chili, drobno posiekana</p><p>1 łyżeczka mielonego/utartego w moździerzu kuminu</p><p>1 łyżeczka kurkumy</p><p>1 łyżeczka mielonej kolendry</p><p>250 g czerwonej soczewicy</p><p>3 - 4 dojrzałe pomidory (u mnie domowe pelati ze słoika)</p><p>1 l esencjonalnego, odtłuszczonego bulionu z kurczaka, ugotowanego na korpusie, skrzydełkach i dwóch pozbawionych skóry udkach*</p><p>ok. 500 - 800 ml wody</p><p>sól, sok z limonki lub cytryny do smaku</p><p>natka pietruszki lub kolendry do posypania zupy</p><p>gęsty jogurt lub raita jogurtowa z pieczonym czosnkiem do podania (pominęłam)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Na oleju z masłem udusić bez rumienienia pory z czosnkiem, imbirem, papryczką chili i przyprawami.</p><p>Dodać soczewicę, krótko poddusić, zalać bulionem i wodą, ugotować do miękkości. </p><p>Na końcu dodać posiekane pomidory i sok z cytryny; doprawić do smaku. </p><p>Ja dodałam jeszcze mięso z gotowanych udek kurczaka i &quot;polędwiczki&quot; z piersi, bo mi zbywały z innego dania.</p><p>W oryginale zupa była wegetariańska, gotowana na wodzie, z mniejszą ilością porów (350g), a pomidory (300g) należało dodać razem z soczewicą i przyprawami.</p><p></p><p>[ATTACH=full]91526[/ATTACH]</p><p></p><p>*ja robię tak, że na korpusie i skrzydełkach gotuję bulion, a potem do niego wrzucam pozbawione skóry udka i gotuję jeszcze przez około pół godziny - mięso jest wtedy aromatyczne i nie rozgotowane jak rosołowe</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1556090, member: 1024"] [B]Pikantna zupa z porów, czerwonej soczewicy i kurczaka[/B] Miałam ogromną ochotę na zupę z porów, ale inną niż zazwyczaj. Inspiracją był przepis z książki Annie Bell "Zupy", ale robiłam inaczej, niż w książce i taką wersję wpisuję. [B]Składniki:[/B] 4 średniej wielkości pory (białe części), pokrojone w ćwierćtalarki 1 łyżka masła i 1 oleju 1 łyżeczka drobno utartego świeżego imbiru 2 - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, drobno posiekana 1 łyżeczka mielonego/utartego w moździerzu kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 250 g czerwonej soczewicy 3 - 4 dojrzałe pomidory (u mnie domowe pelati ze słoika) 1 l esencjonalnego, odtłuszczonego bulionu z kurczaka, ugotowanego na korpusie, skrzydełkach i dwóch pozbawionych skóry udkach* ok. 500 - 800 ml wody sól, sok z limonki lub cytryny do smaku natka pietruszki lub kolendry do posypania zupy gęsty jogurt lub raita jogurtowa z pieczonym czosnkiem do podania (pominęłam) [B]Wykonanie:[/B] Na oleju z masłem udusić bez rumienienia pory z czosnkiem, imbirem, papryczką chili i przyprawami. Dodać soczewicę, krótko poddusić, zalać bulionem i wodą, ugotować do miękkości. Na końcu dodać posiekane pomidory i sok z cytryny; doprawić do smaku. Ja dodałam jeszcze mięso z gotowanych udek kurczaka i "polędwiczki" z piersi, bo mi zbywały z innego dania. W oryginale zupa była wegetariańska, gotowana na wodzie, z mniejszą ilością porów (350g), a pomidory (300g) należało dodać razem z soczewicą i przyprawami. [ATTACH=full]91526[/ATTACH] *ja robię tak, że na korpusie i skrzydełkach gotuję bulion, a potem do niego wrzucam pozbawione skóry udka i gotuję jeszcze przez około pół godziny - mięso jest wtedy aromatyczne i nie rozgotowane jak rosołowe [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z porów, czerwonej soczewicy i kurczaka
Top
Bottom