Zupa z pstrąga

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Świetna, treściwa, rozgrzewająca zupa na zimę.
Połączone dwa przepisy z Burdy.

1 duży, oczyszczony pstrąg z głową i ogonem
2 marchwie
1 pietruszka (dałam mały pasternak)
1 nieduży seler
1 papryka
3-4 pieczarki
2 łyżki (czubate) ryżu
1 cebula
sok z cytryny - do smaku (około pół cytryny)
3 łyżki groszku konserwowego
sól, pieprz, słodka papryka
4-5 łyżek śmietany.

Rybę sprawiamy i gotujemy z warzywami korzeniowymi do miękkości ryby (ok. 10 minut). Wyjmujemy rybę i warzywa, wywar przecedzamy.
Do wywaru wrzucamy resztę warzywa (świeże i podgotowane) pokrojone w kosteczkę. Zasypujemy ryżem. Po 10 minutach gotowania dodajemy kawałki mięsa ryby. Bez skóry i ości. Po następnych 10 minutach dodajemy groszek i sok z cytryny, ostatecznie doprawiamy, zagotowujemy i dodajemy śmietanę.

Nie lubię klasycznych, bulionowych zup rybnych a ta jest pyszna. Zawiesista i pełna smaków.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy