Robiłam ją z przepisu z miesięcznika "Kuchnia" z dawnych lat. Trochę zmodyfikowałam i wyszła lekka letnia zupa, dobra nawet w upały. Podaję proporcje dla 4 niezbyt głodnych osób.
Składniki
1 łyżka masła
1 cebula
1 spory ziemniak
250 ml (szklanka) warzywnego rosołu (może być z kostki)
1 główka sałaty porwana na cząstki
150 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki śmietany
W rondlu rozpuszczamy masło i dusimy na nim posiekaną cebulę wraz z pokrojonym w kostkę ziemniakiem. Dodajemy zmiażdżony czosnek, wlewamy rosół i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wrzucamy liście sałaty i gotujemy jeszcze przez 3 - 4 minuty. Wlewamy mleko, doprawiamy gałką muszkatołową i podajemy na talerzach z kleksem śmietany.
Składniki
1 łyżka masła
1 cebula
1 spory ziemniak
250 ml (szklanka) warzywnego rosołu (może być z kostki)
1 główka sałaty porwana na cząstki
150 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki śmietany
W rondlu rozpuszczamy masło i dusimy na nim posiekaną cebulę wraz z pokrojonym w kostkę ziemniakiem. Dodajemy zmiażdżony czosnek, wlewamy rosół i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wrzucamy liście sałaty i gotujemy jeszcze przez 3 - 4 minuty. Wlewamy mleko, doprawiamy gałką muszkatołową i podajemy na talerzach z kleksem śmietany.