Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z sałaty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 875309" data-attributes="member: 10341"><p>Robiłam ją z przepisu z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot; z dawnych lat. Trochę zmodyfikowałam i wyszła lekka letnia zupa, dobra nawet w upały. Podaję proporcje dla 4 niezbyt głodnych osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 łyżka masła</p><p>1 cebula</p><p>1 spory ziemniak</p><p>250 ml (szklanka) warzywnego rosołu (może być z kostki)</p><p>1 główka sałaty porwana na cząstki</p><p>150 ml mleka</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p>2 łyżki śmietany</p><p></p><p>W rondlu rozpuszczamy masło i dusimy na nim posiekaną cebulę wraz z pokrojonym w kostkę ziemniakiem. Dodajemy zmiażdżony czosnek, wlewamy rosół i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wrzucamy liście sałaty i gotujemy jeszcze przez 3 - 4 minuty. Wlewamy mleko, doprawiamy gałką muszkatołową i podajemy na talerzach z kleksem śmietany.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 875309, member: 10341"] Robiłam ją z przepisu z miesięcznika "Kuchnia" z dawnych lat. Trochę zmodyfikowałam i wyszła lekka letnia zupa, dobra nawet w upały. Podaję proporcje dla 4 niezbyt głodnych osób. [B]Składniki [/B]1 łyżka masła 1 cebula 1 spory ziemniak 250 ml (szklanka) warzywnego rosołu (może być z kostki) 1 główka sałaty porwana na cząstki 150 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki śmietany W rondlu rozpuszczamy masło i dusimy na nim posiekaną cebulę wraz z pokrojonym w kostkę ziemniakiem. Dodajemy zmiażdżony czosnek, wlewamy rosół i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wrzucamy liście sałaty i gotujemy jeszcze przez 3 - 4 minuty. Wlewamy mleko, doprawiamy gałką muszkatołową i podajemy na talerzach z kleksem śmietany. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z sałaty
Top
Bottom