- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Pokroić 1 dużą cebulę w piórka,3 ząbki czosnku w plasterki i obsmażyć na maśle
lub oleju.Dodać pokrojony w plasterki 1 spory seler naciowy zachowując listki
ze środka na później.Wszystko przesmażyć chwilę i zalać bulionem(ok.1,5litra)
dodając 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub też jak kto woli 1 puszkę
pomidorów w zalewie.Doprawić pieprzem i ew.solą i gotować aż seler będzie
miękki ale chrupiący.Teraz można ale nie trzeba zaprawić 1/2 szklanką śmietany
18% wymieszanej z łyżką mąki i przegotować.Na talerzu posypać posiekanymi
wcześniej odłożonymi świeżymi listkami selera.Można w wersji mięsnej dodać do
tej zupy trochę boczku czy też jakiejś wędliny wędzonej ale bez tego też
smakuje dobrze.
lub oleju.Dodać pokrojony w plasterki 1 spory seler naciowy zachowując listki
ze środka na później.Wszystko przesmażyć chwilę i zalać bulionem(ok.1,5litra)
dodając 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub też jak kto woli 1 puszkę
pomidorów w zalewie.Doprawić pieprzem i ew.solą i gotować aż seler będzie
miękki ale chrupiący.Teraz można ale nie trzeba zaprawić 1/2 szklanką śmietany
18% wymieszanej z łyżką mąki i przegotować.Na talerzu posypać posiekanymi
wcześniej odłożonymi świeżymi listkami selera.Można w wersji mięsnej dodać do
tej zupy trochę boczku czy też jakiejś wędliny wędzonej ale bez tego też
smakuje dobrze.