- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Zupa z selera z musztardą gruboziarnistą
6 porcji
Składniki:
70 g masła (ja dałam jeszcze kapkę oleju, by masło się nie paliło)
2 pory pokrojone w plastry
2 dolne części selera naciowego pokrojone w plastry plus listki do dekoracji (dałam jeden cały seler)
800 g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego (u mnie w grube słupki)
sól, pieprz
1 l bulionu z kurczaka lub warzyw
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej (dałam łyżkę)
do podania:
śmietana (opcjonalnie)
150 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
50 g orzeszków piniowych (nie miałam)
Wykonanie:
Roztopić masło w dużym rondlu, dodać pory, selery, łyżeczkę soli morskiej. Wolno smażyć na małym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszając, by warzywa się nie rumieniły. Wlać bulion, gotować ok. 15 minut. Zmiksować, dodać musztardę, doprawić do smaku.
W międzyczasie usmażyć boczek na rumiano. Dodać orzeszki i smażyć jeszcze kilka minut. Osączyć z tłuszczu.
Zupę wlać do ogrzanych miseczek, opcjonalnie doprawić śmietaną, posypać boczkiem z orzeszkami, udekorować listkami selera.
Ciekawa w smaku zupa; polecam wielbicielom selera.
6 porcji
Składniki:
70 g masła (ja dałam jeszcze kapkę oleju, by masło się nie paliło)
2 pory pokrojone w plastry
2 dolne części selera naciowego pokrojone w plastry plus listki do dekoracji (dałam jeden cały seler)
800 g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego (u mnie w grube słupki)
sól, pieprz
1 l bulionu z kurczaka lub warzyw
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej (dałam łyżkę)
do podania:
śmietana (opcjonalnie)
150 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
50 g orzeszków piniowych (nie miałam)
Wykonanie:
Roztopić masło w dużym rondlu, dodać pory, selery, łyżeczkę soli morskiej. Wolno smażyć na małym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszając, by warzywa się nie rumieniły. Wlać bulion, gotować ok. 15 minut. Zmiksować, dodać musztardę, doprawić do smaku.
W międzyczasie usmażyć boczek na rumiano. Dodać orzeszki i smażyć jeszcze kilka minut. Osączyć z tłuszczu.
Zupę wlać do ogrzanych miseczek, opcjonalnie doprawić śmietaną, posypać boczkiem z orzeszkami, udekorować listkami selera.
Ciekawa w smaku zupa; polecam wielbicielom selera.
Ostatnią edycję dokonał moderator: