Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z selera z musztardą gruboziarnistą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1496995" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Zupa z selera z musztardą gruboziarnistą</strong></p><p></p><p>6 porcji</p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>70 g masła (ja dałam jeszcze kapkę oleju, by masło się nie paliło)</p><p>2 pory pokrojone w plastry</p><p>2 dolne części selera naciowego pokrojone w plastry plus listki do dekoracji (dałam jeden cały seler)</p><p>800 g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego (u mnie w grube słupki)</p><p>sól, pieprz</p><p>1 l bulionu z kurczaka lub warzyw</p><p>1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej (dałam łyżkę)</p><p>do podania:</p><p>śmietana (opcjonalnie)</p><p>150 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę</p><p>50 g orzeszków piniowych (nie miałam)</p><p></p><p><strong>Wykonanie</strong>:</p><p>Roztopić masło w dużym rondlu, dodać pory, selery, łyżeczkę soli morskiej. Wolno smażyć na małym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszając, by warzywa się nie rumieniły. Wlać bulion, gotować ok. 15 minut. Zmiksować, dodać musztardę, doprawić do smaku.</p><p>W międzyczasie usmażyć boczek na rumiano. Dodać orzeszki i smażyć jeszcze kilka minut. Osączyć z tłuszczu.</p><p>Zupę wlać do ogrzanych miseczek, opcjonalnie doprawić śmietaną, posypać boczkiem z orzeszkami, udekorować listkami selera.</p><p></p><p>Ciekawa w smaku zupa; polecam wielbicielom selera.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1496995, member: 1024"] [B]Zupa z selera z musztardą gruboziarnistą[/B] 6 porcji [B]Składniki:[/B] 70 g masła (ja dałam jeszcze kapkę oleju, by masło się nie paliło) 2 pory pokrojone w plastry 2 dolne części selera naciowego pokrojone w plastry plus listki do dekoracji (dałam jeden cały seler) 800 g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego (u mnie w grube słupki) sól, pieprz 1 l bulionu z kurczaka lub warzyw 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej (dałam łyżkę) do podania: śmietana (opcjonalnie) 150 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 50 g orzeszków piniowych (nie miałam) [B]Wykonanie[/B]: Roztopić masło w dużym rondlu, dodać pory, selery, łyżeczkę soli morskiej. Wolno smażyć na małym ogniu przez ok. 30 minut, często mieszając, by warzywa się nie rumieniły. Wlać bulion, gotować ok. 15 minut. Zmiksować, dodać musztardę, doprawić do smaku. W międzyczasie usmażyć boczek na rumiano. Dodać orzeszki i smażyć jeszcze kilka minut. Osączyć z tłuszczu. Zupę wlać do ogrzanych miseczek, opcjonalnie doprawić śmietaną, posypać boczkiem z orzeszkami, udekorować listkami selera. Ciekawa w smaku zupa; polecam wielbicielom selera. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z selera z musztardą gruboziarnistą
Top
Bottom