Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z soczewicy i pyszne grzanki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 235399" data-attributes="member: 1142"><p>Pikantna zupa z soczewicy, podana z grzankami z serem, swieza kolendra i </p><p>zielona papryczka chilli.</p><p></p><p>Aby przygotowac zupe potrzebujemy, ok 2,5 litra bulionu warzywnego (2 duze </p><p>marchewki, 1 lodyga selera naciowego, sol)</p><p>3 lyzki oliwy z oliwek</p><p>1 puszke pomidorow</p><p>250 g polowek czerwonej soczewicy</p><p>1 duza cebula</p><p>cukier</p><p>sol, pieprz</p><p>1 lyzeczke mielonych nasion kolendry (jesli mamy cale nalezy utluc w </p><p>mozdzierzu)</p><p>1 lyzeczke kuminu</p><p>1 lyzke swiezego imbiru</p><p>1 lyzeczke cayenne</p><p>4 gozdziki</p><p>1 lyzeczke sproszkowanej garam masala</p><p>1/2 lyzeczki kurkumy</p><p>Przyprawy przesmazyc na oliwie, dodac cebule pokrojona w kostke i smazyc na </p><p>zloty kolor. Wsypac sucha soczewice, wymieszac. Dodac pomidory, zalac </p><p>bulionem (ok 1/2 litra), doprawic. Przlozyc do garnka i zalac pozostalym </p><p>bulionem (mozna dolac wody). Mozna wrzucic kilka ziaren pieprzu, lisc </p><p>laurowy. Gotowac na wolnym ogniu, mieszajac od casu do czasu. Zupe mozna </p><p>zmiksowac: wystudzic i dodac marchewki i seler naciowy z gotowania bulionu, </p><p>znow podgrzac. Na koniec dodac duza garsc posiekanych swiezych lisci </p><p>kolendry. Doprawc raz jeszcz (na goraco).</p><p>Podawac z tostami:</p><p>chleb tostowy</p><p>6 jaj</p><p>400ml mleka</p><p>2 zielone papryczki chilli</p><p>3 lyzki posiekanej kolendry</p><p>100g sera cheddar</p><p>sol,</p><p>pieprz</p><p>olej kukurydziany do smazenia</p><p>Zmiksowac jaja. Dodawac powoli mleko ciagle ubijajac, dodac drobniutko </p><p>posiekane papryczki i kolendre, starty ser, sol, pieprz.</p><p>Kromki chleba przekroic po przekatnej i dobrze namoczyc je w jajecznej </p><p>miksturze.</p><p>Smazyc z kazdej strony na srednim ogniu.</p><p>Smacznego zycze, swietna na zimowe wieczory.</p><p></p><p>--</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 235399, member: 1142"] Pikantna zupa z soczewicy, podana z grzankami z serem, swieza kolendra i zielona papryczka chilli. Aby przygotowac zupe potrzebujemy, ok 2,5 litra bulionu warzywnego (2 duze marchewki, 1 lodyga selera naciowego, sol) 3 lyzki oliwy z oliwek 1 puszke pomidorow 250 g polowek czerwonej soczewicy 1 duza cebula cukier sol, pieprz 1 lyzeczke mielonych nasion kolendry (jesli mamy cale nalezy utluc w mozdzierzu) 1 lyzeczke kuminu 1 lyzke swiezego imbiru 1 lyzeczke cayenne 4 gozdziki 1 lyzeczke sproszkowanej garam masala 1/2 lyzeczki kurkumy Przyprawy przesmazyc na oliwie, dodac cebule pokrojona w kostke i smazyc na zloty kolor. Wsypac sucha soczewice, wymieszac. Dodac pomidory, zalac bulionem (ok 1/2 litra), doprawic. Przlozyc do garnka i zalac pozostalym bulionem (mozna dolac wody). Mozna wrzucic kilka ziaren pieprzu, lisc laurowy. Gotowac na wolnym ogniu, mieszajac od casu do czasu. Zupe mozna zmiksowac: wystudzic i dodac marchewki i seler naciowy z gotowania bulionu, znow podgrzac. Na koniec dodac duza garsc posiekanych swiezych lisci kolendry. Doprawc raz jeszcz (na goraco). Podawac z tostami: chleb tostowy 6 jaj 400ml mleka 2 zielone papryczki chilli 3 lyzki posiekanej kolendry 100g sera cheddar sol, pieprz olej kukurydziany do smazenia Zmiksowac jaja. Dodawac powoli mleko ciagle ubijajac, dodac drobniutko posiekane papryczki i kolendre, starty ser, sol, pieprz. Kromki chleba przekroic po przekatnej i dobrze namoczyc je w jajecznej miksturze. Smazyc z kazdej strony na srednim ogniu. Smacznego zycze, swietna na zimowe wieczory. -- [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z soczewicy i pyszne grzanki
Top
Bottom