Kolejny efekt zapisywania z czego się cos ugotowało
Do gara wrzucić posiekana średnia cebulke, pocięte w paseczki czyli zapałki seler (1/2 średniego) dużą marchewkę. Podlać oliwką z oliwek lekko posolić i poddusić.
Kiedy zeszklone są już warzywa dosypać soczewicy czerwonej ok. 15 dag. i mieszając jeszcze chwilke dusić. Dodać mała łyżeczke koncentratu pomidorowego, pieprz i jeszcze chwilke dusić uważając by się nic nie przypaliło. Zalać wodą ok. 1 litr jeśli mamy ochote na zupe. Do potrawki wystarczy ½ litra. Przykryc i gotowac do miękkości jakies 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem ewentualnie odrobinka magi.
Na talerzu posypac natką i szczypiorkiem. Pyszne jest też na drugi dzień ale bardziej gęste

Do gara wrzucić posiekana średnia cebulke, pocięte w paseczki czyli zapałki seler (1/2 średniego) dużą marchewkę. Podlać oliwką z oliwek lekko posolić i poddusić.
Kiedy zeszklone są już warzywa dosypać soczewicy czerwonej ok. 15 dag. i mieszając jeszcze chwilke dusić. Dodać mała łyżeczke koncentratu pomidorowego, pieprz i jeszcze chwilke dusić uważając by się nic nie przypaliło. Zalać wodą ok. 1 litr jeśli mamy ochote na zupe. Do potrawki wystarczy ½ litra. Przykryc i gotowac do miękkości jakies 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem ewentualnie odrobinka magi.
Na talerzu posypac natką i szczypiorkiem. Pyszne jest też na drugi dzień ale bardziej gęste
