- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Zmodyfikowany (bo w książce jest sporo błędów i nieścisłości) przepis z książki Hot Food
2 łyżki oliwy
1 duża cebula - posiekana
2 ząbki czosnku - zmiażdżone
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 pomidory - posiekane
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
200 g czerwonej soczewicy
100 g ryżu
1,5 litra wywaru (u nas kurzęcy)
50 g bulguru
2 łyżki mięty
2 łyżki natki
2 łyżki bazylii
100 g naturalnego jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Oliwę rozgrzać, dodać cebulę i czosnek. Przesmażyć.
Dodać przecier, pomidory i przyprawy. Przesmażyć.
Dodać ryż i bulgur. Wlać wywar. Gotować około 15 minut, po czym dodać soczewicę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać cytrynę.
Zioła zmiksować
Cześć wymieszać z zupą, resztę zostawić do dekoracji.
Podawać z kleksem jogurtu i kleksem ziół
Jeść natychmiast .. w przeciwnym razie zupa zacznie gęstnieć
Trzeba ją wtedy rozcieńczyć niewielką ilością wody.
2 łyżki oliwy
1 duża cebula - posiekana
2 ząbki czosnku - zmiażdżone
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 pomidory - posiekane
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
200 g czerwonej soczewicy
100 g ryżu
1,5 litra wywaru (u nas kurzęcy)
50 g bulguru
2 łyżki mięty
2 łyżki natki
2 łyżki bazylii
100 g naturalnego jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Oliwę rozgrzać, dodać cebulę i czosnek. Przesmażyć.
Dodać przecier, pomidory i przyprawy. Przesmażyć.
Dodać ryż i bulgur. Wlać wywar. Gotować około 15 minut, po czym dodać soczewicę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać cytrynę.
Zioła zmiksować
Cześć wymieszać z zupą, resztę zostawić do dekoracji.
Podawać z kleksem jogurtu i kleksem ziół

Jeść natychmiast .. w przeciwnym razie zupa zacznie gęstnieć

Trzeba ją wtedy rozcieńczyć niewielką ilością wody.