Zupa zacierkowa
Prosta, tania, pożywna zupa.
3 ziemniaki (40 dag)
2 cebule (15 dag)
5-6 szklanek rosołu (może być z kostki)
5 dag słoniny
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki
Zacierki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłej wody
sól
Zacierki: z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, odstawić, aby odpoczęło. Skubać palcami kawałki ciasta, formować małe, podłużne kluseczki. Przesypywać mąką, żeby się nie sklejały.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać, jedną pokroić drobno, drugą przekroić na pół. Zalać ziemniaki i połówki cebuli gorącym rosołem, dodać ziele i listek laurowy, gotować 20 minut. Wrzucić zacierki, wymieszać, gotować kilka minut. Wyjąć cebulę.
Słoninę pokroić i zesmażyć na patelni, dołożyć pokrojoną cebulę, zrumienić, przełożyć do garnka. Posypać natką.
Prosta, tania, pożywna zupa.
3 ziemniaki (40 dag)
2 cebule (15 dag)
5-6 szklanek rosołu (może być z kostki)
5 dag słoniny
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki
Zacierki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłej wody
sól
Zacierki: z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, odstawić, aby odpoczęło. Skubać palcami kawałki ciasta, formować małe, podłużne kluseczki. Przesypywać mąką, żeby się nie sklejały.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać, jedną pokroić drobno, drugą przekroić na pół. Zalać ziemniaki i połówki cebuli gorącym rosołem, dodać ziele i listek laurowy, gotować 20 minut. Wrzucić zacierki, wymieszać, gotować kilka minut. Wyjąć cebulę.
Słoninę pokroić i zesmażyć na patelni, dołożyć pokrojoną cebulę, zrumienić, przełożyć do garnka. Posypać natką.
