- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Zupa ze słodkiej papryki i chili
Składniki
-225 gram czerwonej papryki, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki
-1 cebula, pokrojona w plasterki
-2 ząbki czosnku, rozgniecione
-1 zielone chili, posiekane
-1 ½ szklanki rozgniecionych pomidorów
-2 ½ szklanki wywaru z warzyw
-2 łyżki stołowe posiekanej bazylii
-listki bazylii, do przybrania
1.Do dużego garnka wrzucić paprykę, cebulę, czosnek i chili. Dodać rozgniecione pomidory i wywar warzywny, doprowadzić do wrzenia, mieszając.
2.Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż papryka będzie miękka. Odcedzić, warzywa i wywar zostawić oddzielnie.
3.Łyżką przecisnąć warzywa przez cedzak lub zmiksować je w robocie kuchennym na gładką masę.
4.Przełożyć puree z warzyw do garnka z wywarem. Dodać bazylię i podgrzewać. Przybrać zupę świeżymi listkami bazylii i podawać natychmiast.
Wariant: Powyższa zupa jest również pyszna podawana na zimno z zawijasem z 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.
Składniki
-225 gram czerwonej papryki, wypestkowanej i pokrojonej w plasterki
-1 cebula, pokrojona w plasterki
-2 ząbki czosnku, rozgniecione
-1 zielone chili, posiekane
-1 ½ szklanki rozgniecionych pomidorów
-2 ½ szklanki wywaru z warzyw
-2 łyżki stołowe posiekanej bazylii
-listki bazylii, do przybrania
1.Do dużego garnka wrzucić paprykę, cebulę, czosnek i chili. Dodać rozgniecione pomidory i wywar warzywny, doprowadzić do wrzenia, mieszając.
2.Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż papryka będzie miękka. Odcedzić, warzywa i wywar zostawić oddzielnie.
3.Łyżką przecisnąć warzywa przez cedzak lub zmiksować je w robocie kuchennym na gładką masę.
4.Przełożyć puree z warzyw do garnka z wywarem. Dodać bazylię i podgrzewać. Przybrać zupę świeżymi listkami bazylii i podawać natychmiast.
Wariant: Powyższa zupa jest również pyszna podawana na zimno z zawijasem z 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.