- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis z jakiejś gazety z serii Tina poleca. Bardzo dobra zupa, gesta i treściwa. Podaję przepis oryginalny, ja robię to trochę inaczej:
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
1.3 l bulionu warzywnego
30 dag ziemniaków
pasteryzowane kurki
kminek
sól
śmietana
ocet winny
siekany koper
jajko na twardo
- zrobić zasmażkę z mąki i masła, wlać bulion, mieszając zagotować,
- gotować na wolnym ogniu,
- wrzucić pokrojone ziemniaki, dodać kurki,
- przyprawić do smaku solą i kminkiem, gotować, aż ziemniaki zmiękną,
- dodać śmietanę, przyprawić octem, tak żeby był lekko kwaskowaty smak,
- posypać koperkiem, podawać z cząstkami jajka
Nie bawię się w kurki, zamiast tego dodaję pokruszone grzyby suszone. Nie jadłam jeszcze tej zupy z koperkiem i jajkiem, nie mogę sie jakoś zdobyć, wydaje mi się, że będzie smakować dziwnie
Ten ocet w zupie smakuje bardzo ciekawie, na początku też nie miałam do tego zaufania, ale jest OK.
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
1.3 l bulionu warzywnego
30 dag ziemniaków
pasteryzowane kurki
kminek
sól
śmietana
ocet winny
siekany koper
jajko na twardo
- zrobić zasmażkę z mąki i masła, wlać bulion, mieszając zagotować,
- gotować na wolnym ogniu,
- wrzucić pokrojone ziemniaki, dodać kurki,
- przyprawić do smaku solą i kminkiem, gotować, aż ziemniaki zmiękną,
- dodać śmietanę, przyprawić octem, tak żeby był lekko kwaskowaty smak,
- posypać koperkiem, podawać z cząstkami jajka
Nie bawię się w kurki, zamiast tego dodaję pokruszone grzyby suszone. Nie jadłam jeszcze tej zupy z koperkiem i jajkiem, nie mogę sie jakoś zdobyć, wydaje mi się, że będzie smakować dziwnie
Ten ocet w zupie smakuje bardzo ciekawie, na początku też nie miałam do tego zaufania, ale jest OK.