- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa ziemniaczana z fasolą
4-5 dużych ziemniaków
3 kiełbaski (np.śląskie)
1 puszka fasoli w pomidorach
2 duże cebule
1 łyżka smalcu
przyprawy:sól,pieprz,papryka słodka mielona,kminek
do zagęszczenia:mąka,1 szklanka kwaśnej śmietany (daję kilka łyżek)
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu,wsypać łyżeczkę papryki(można więcej),pokrojone ziemniaki i chwilę wszystko smażyć.
Po paru minutach wlać wodę,zagotować,dorzucić pokrojoną kiełbasę,sól,kminek(daję 1 łyżeczkę),pieprz i gotować na wolnym ogniu.
Kiedy ziemniaki będą prawię miękkie,dodać puszkę fasolki i gotować do miękkości składników.
W śmietanie rozprowadzić trochę mąki i zagęścić zupę,doprawić do smaku.
Jeśli nie mamy fasoli w pomidorach,można dodać łyżkę przecieru pomidorowego .
Wzorowałam się na przepisie znalezionym kiedyś na czeskiej stronie kulinarnej.

4-5 dużych ziemniaków
3 kiełbaski (np.śląskie)
1 puszka fasoli w pomidorach
2 duże cebule
1 łyżka smalcu
przyprawy:sól,pieprz,papryka słodka mielona,kminek
do zagęszczenia:mąka,1 szklanka kwaśnej śmietany (daję kilka łyżek)
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu,wsypać łyżeczkę papryki(można więcej),pokrojone ziemniaki i chwilę wszystko smażyć.
Po paru minutach wlać wodę,zagotować,dorzucić pokrojoną kiełbasę,sól,kminek(daję 1 łyżeczkę),pieprz i gotować na wolnym ogniu.
Kiedy ziemniaki będą prawię miękkie,dodać puszkę fasolki i gotować do miękkości składników.
W śmietanie rozprowadzić trochę mąki i zagęścić zupę,doprawić do smaku.
Jeśli nie mamy fasoli w pomidorach,można dodać łyżkę przecieru pomidorowego .
Wzorowałam się na przepisie znalezionym kiedyś na czeskiej stronie kulinarnej.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: