- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis z 'Wielkiej księgi kulinarnej' Przyjaciółki
2 ziemniaki
1 l. wody
4 ziarna pieprzu
liść laurowy
2 małe cebule
2 łyżki masła
sól pieprz
1 jajko
kilka łyżek mleka
5 dag startego żółtego sera
4 kromki razowca
- cebule zeszklić na maśle, wlać wodę,
- dodać obrane i pokrojone ziemniaki, przyprawy, gotować, aż ziemniaki będą miękkie, przestudzić, zmiksować,
- jajko ubić z mlekiem, rozprowadzić małą ilością zupy, mieszając wlać do garnka, dodać ser,
- podgrzewać, aż ser się rozpuści,
- grzanki podrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać do gorącej zupy.
Czaem dodaję odrobinkę kminku.
2 ziemniaki
1 l. wody
4 ziarna pieprzu
liść laurowy
2 małe cebule
2 łyżki masła
sól pieprz
1 jajko
kilka łyżek mleka
5 dag startego żółtego sera
4 kromki razowca
- cebule zeszklić na maśle, wlać wodę,
- dodać obrane i pokrojone ziemniaki, przyprawy, gotować, aż ziemniaki będą miękkie, przestudzić, zmiksować,
- jajko ubić z mlekiem, rozprowadzić małą ilością zupy, mieszając wlać do garnka, dodać ser,
- podgrzewać, aż ser się rozpuści,
- grzanki podrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać do gorącej zupy.
Czaem dodaję odrobinkę kminku.