Jest to zupa o bardzo subtelnym smaku, godna zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia. Przepis zaczerpnięty z miesięcznika "Ty i Ja". Pochodzi z Pragi czeskiej i został wielokrotnie wypróbowany.
Składniki
40 dkg ziemniaków (zdrowych, bez nadpsutych części)
pęczek włoszczyzny z trochę większym kawałkiem selera
1,5 litra rosołu drobiowego (może być z kostki)
15 dkg małych, jędrnych pieczarek
1 surowe żółtko
3 - 4 łyżki śmietanki
łyżka posiekanej naci pietruszki
łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Tak samo postępujemy z obraną włoszczyzną (możemy też ją zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Ziemniaki i włoszczyznę zalewamy rosołem i gotujemy razem 30 - 35 minut, następnie przecieramy przez druciane sitko. Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki, po czym dusimy w łyżce masła - następnie dodajemy do przetartej zupy.
Zupę aromatyzujemy gałką muszkatołową i przysmaczamy solą oraz pieprzem.
Bezpośrednio przed podaniem zupę podprawiamy żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką. Po tym zupy już nie wolno gotować. Tę zupę krem możemy podawać w filiżankach lub na talerzach, zawsze posypaną odrobiną najdrobniej posiekanej naci pietruszki.
Składniki
40 dkg ziemniaków (zdrowych, bez nadpsutych części)
pęczek włoszczyzny z trochę większym kawałkiem selera
1,5 litra rosołu drobiowego (może być z kostki)
15 dkg małych, jędrnych pieczarek
1 surowe żółtko
3 - 4 łyżki śmietanki
łyżka posiekanej naci pietruszki
łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Tak samo postępujemy z obraną włoszczyzną (możemy też ją zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Ziemniaki i włoszczyznę zalewamy rosołem i gotujemy razem 30 - 35 minut, następnie przecieramy przez druciane sitko. Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki, po czym dusimy w łyżce masła - następnie dodajemy do przetartej zupy.
Zupę aromatyzujemy gałką muszkatołową i przysmaczamy solą oraz pieprzem.
Bezpośrednio przed podaniem zupę podprawiamy żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką. Po tym zupy już nie wolno gotować. Tę zupę krem możemy podawać w filiżankach lub na talerzach, zawsze posypaną odrobiną najdrobniej posiekanej naci pietruszki.