Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa ziemniaczana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 798554" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to zupa o bardzo subtelnym smaku, godna zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia. Przepis zaczerpnięty z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Pochodzi z Pragi czeskiej i został wielokrotnie wypróbowany.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>40 dkg ziemniaków (zdrowych, bez nadpsutych części)</p><p>pęczek włoszczyzny z trochę większym kawałkiem selera</p><p>1,5 litra rosołu drobiowego (może być z kostki)</p><p>15 dkg małych, jędrnych pieczarek</p><p>1 surowe żółtko</p><p>3 - 4 łyżki śmietanki</p><p>łyżka posiekanej naci pietruszki</p><p>łyżka masła</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Tak samo postępujemy z obraną włoszczyzną (możemy też ją zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Ziemniaki i włoszczyznę zalewamy rosołem i gotujemy razem 30 - 35 minut, następnie przecieramy przez druciane sitko. Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki, po czym dusimy w łyżce masła - następnie dodajemy do przetartej zupy.</p><p>Zupę aromatyzujemy gałką muszkatołową i przysmaczamy solą oraz pieprzem.</p><p>Bezpośrednio przed podaniem zupę podprawiamy żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką. Po tym zupy już nie wolno gotować. Tę zupę krem możemy podawać w filiżankach lub na talerzach, zawsze posypaną odrobiną najdrobniej posiekanej naci pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 798554, member: 10341"] Jest to zupa o bardzo subtelnym smaku, godna zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia. Przepis zaczerpnięty z miesięcznika "Ty i Ja". Pochodzi z Pragi czeskiej i został wielokrotnie wypróbowany. [B]Składniki[/B] 40 dkg ziemniaków (zdrowych, bez nadpsutych części) pęczek włoszczyzny z trochę większym kawałkiem selera 1,5 litra rosołu drobiowego (może być z kostki) 15 dkg małych, jędrnych pieczarek 1 surowe żółtko 3 - 4 łyżki śmietanki łyżka posiekanej naci pietruszki łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Tak samo postępujemy z obraną włoszczyzną (możemy też ją zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Ziemniaki i włoszczyznę zalewamy rosołem i gotujemy razem 30 - 35 minut, następnie przecieramy przez druciane sitko. Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki, po czym dusimy w łyżce masła - następnie dodajemy do przetartej zupy. Zupę aromatyzujemy gałką muszkatołową i przysmaczamy solą oraz pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem zupę podprawiamy żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką. Po tym zupy już nie wolno gotować. Tę zupę krem możemy podawać w filiżankach lub na talerzach, zawsze posypaną odrobiną najdrobniej posiekanej naci pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa ziemniaczana
Top
Bottom