- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zupa ziemniaczano-jabłkowa z chrzanem i wędzonym pstrągiem
1 cebula
1 łyżka masła
200 ml białego wina (raczej wytrawnego)
2 kwaśne jabłka
150 g ziemniaka
150 ml rosołu
2 filety wędzonego pstrąga
parę gałązek koperku
100 ml śmietany
2 łyżki chrzanu
sól i pieprz
1.Cebulę drobno posiekać.Smażyć ma maśle. Zalać winem i jeszcze krótko dusić.
2.Jabłka i ziemniaka obrać. Zetrzeć bezpośrednia na tarce (grube oczka) do zupy, dodać rosół i gotować przez 15 minut.
3.Pstrąga w mniejsze kawałki podzielić i wymieszać z posiekanym koperkiem.
4.Zupę wymieszać ze śmietaną i chrzanem , dokładnie zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku.
5. Zupę wlać do talerz i bogato przyozdobić rybą.
ps 1 W oryginalnym przepisie dodajemy 100 ml porto i 100 ml wina z jabłek
ps 2 Przepis pochodzi z http://www.wildeisen.ch/rezepte/kochen/rez...herter-forelle/

1 cebula
1 łyżka masła
200 ml białego wina (raczej wytrawnego)
2 kwaśne jabłka
150 g ziemniaka
150 ml rosołu
2 filety wędzonego pstrąga
parę gałązek koperku
100 ml śmietany
2 łyżki chrzanu
sól i pieprz
1.Cebulę drobno posiekać.Smażyć ma maśle. Zalać winem i jeszcze krótko dusić.
2.Jabłka i ziemniaka obrać. Zetrzeć bezpośrednia na tarce (grube oczka) do zupy, dodać rosół i gotować przez 15 minut.
3.Pstrąga w mniejsze kawałki podzielić i wymieszać z posiekanym koperkiem.
4.Zupę wymieszać ze śmietaną i chrzanem , dokładnie zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku.
5. Zupę wlać do talerz i bogato przyozdobić rybą.
ps 1 W oryginalnym przepisie dodajemy 100 ml porto i 100 ml wina z jabłek
ps 2 Przepis pochodzi z http://www.wildeisen.ch/rezepte/kochen/rez...herter-forelle/
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: