- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Przepis jest na duży garnek, to znaczy na cztary osoby i na dwa dni.
Zupa ziemniaczano-jarzynowa
1kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
300g marchewki pokrojonej w plasterki
500g brokoli (brokuły)
10g seleru porojonego w kostkę
1 por pokrojony w plasterki
400g brukselki(przepołowionej na połową)
300g kiełbasy śląskiej
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki majeranku
2 l rosołu
200g śmietany
petruszka- dużo
1.Kwiatki brokuł oddzielamy od trzpienia i ten otrzymany korzonek kroimy na drobną kostkę.
2.Do rosołu dokładamy połowę ziemniaków,marchewki,brukselki, pora .Całą zawartość seleru i pokrojone w kostkę brokuły.Wszystko gotujemy aż będzie miekie i miksujemy mikserem. Im dłużej będziemy miksować tym zupa będzie bardziej kremowa (ok 4 minut)
3.Do zmiksowanego rosołu dodajemy wszystkie czekające jeszcze na stole pozostałe składniki.Wszystko gotujemy.Gdy marchewka jest mięka zo znaczy ze zupa jest gotowa.
ps
1.Zupa jest gęsta, można ją potraktować prawie jak danie jednogarnkowe. Do tego proponuję jeszcze pajdę ciemnego chleba z masłem.
2.Naprawdę świat się nie zawali jeśli w tej zupie nie będzie brukselki lub brokułów.
Zupa ziemniaczano-jarzynowa
1kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
300g marchewki pokrojonej w plasterki
500g brokoli (brokuły)
10g seleru porojonego w kostkę
1 por pokrojony w plasterki
400g brukselki(przepołowionej na połową)
300g kiełbasy śląskiej
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki majeranku
2 l rosołu
200g śmietany
petruszka- dużo
1.Kwiatki brokuł oddzielamy od trzpienia i ten otrzymany korzonek kroimy na drobną kostkę.
2.Do rosołu dokładamy połowę ziemniaków,marchewki,brukselki, pora .Całą zawartość seleru i pokrojone w kostkę brokuły.Wszystko gotujemy aż będzie miekie i miksujemy mikserem. Im dłużej będziemy miksować tym zupa będzie bardziej kremowa (ok 4 minut)
3.Do zmiksowanego rosołu dodajemy wszystkie czekające jeszcze na stole pozostałe składniki.Wszystko gotujemy.Gdy marchewka jest mięka zo znaczy ze zupa jest gotowa.
ps
1.Zupa jest gęsta, można ją potraktować prawie jak danie jednogarnkowe. Do tego proponuję jeszcze pajdę ciemnego chleba z masłem.
2.Naprawdę świat się nie zawali jeśli w tej zupie nie będzie brukselki lub brokułów.

