- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Zupa ziemniaczano-migdałowa z chorizo
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 ziemniak (ok 200 g)
1 łyżeczka masła
100 g płatków migdała
800 ml bulionu
100 ml białego wina
100g chorizo albo zamiennie mocno paprykowane salami
2 łyżki oliwy
200 ml kwaśnej śmietany
sól pieprz
1.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2.W garnku rozgrzewamy masło. Podsmażamy cebulę i czosnek oraz 70 dkg migdałów. Dolewamy bulion i wino. Scieramy na tarce ziemniaka. Gotujemy 20 minut. Dodajemy kwaśną śmietanę.Miksujemy ,doprawiamy solą i pieprzem .
3.Kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy i w razie potrzeby przyprawiamy chili.
4.Zupę wlewamy do talerzy, dodajemy kilka migdałów. Górę dekorujemy przysmażoną kiełbaską i kilkoma kroplami powstałego tłuszczu.
Przepis zaczerpnięty z strony Annemarie Wildeisen http://www.wildeisen.ch/rezepte/kochen/rez...pe-mit-chorizo/

1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 ziemniak (ok 200 g)
1 łyżeczka masła
100 g płatków migdała
800 ml bulionu
100 ml białego wina
100g chorizo albo zamiennie mocno paprykowane salami
2 łyżki oliwy
200 ml kwaśnej śmietany
sól pieprz
1.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
2.W garnku rozgrzewamy masło. Podsmażamy cebulę i czosnek oraz 70 dkg migdałów. Dolewamy bulion i wino. Scieramy na tarce ziemniaka. Gotujemy 20 minut. Dodajemy kwaśną śmietanę.Miksujemy ,doprawiamy solą i pieprzem .
3.Kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy i w razie potrzeby przyprawiamy chili.
4.Zupę wlewamy do talerzy, dodajemy kilka migdałów. Górę dekorujemy przysmażoną kiełbaską i kilkoma kroplami powstałego tłuszczu.
Przepis zaczerpnięty z strony Annemarie Wildeisen http://www.wildeisen.ch/rezepte/kochen/rez...pe-mit-chorizo/
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: