- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Zupa ziemniaczano-porowa z serem
-5 ziemniaków
-1 duży por(biała część)
-bulion warzywny
-2-3 plastry boczku wędzonego,pokrojonego w kostkę
-ser żółty starty(około 1 szklanki)
-1 łyżeczka kminku
-sól,pieprz
-śmietana 30 %
Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,dodać por pokrojony w talarki ,posolić i gotować do miękkości ziemniaków.
Zupę zmiksować,uzupełnić do pożądanej gęstości bulionem lub wodą,wsypać kminek i starty ser,gotować chwilę do rozpuszczenia sera.
Doprawić do smaku solą,pieprzem i na koniec wlać trochę śmietany.(ja zazwyczaj daję 30% 2 lub 3 łyżki)
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym,posypanymi chrupiącymi skwarkami z boczku.

-5 ziemniaków
-1 duży por(biała część)
-bulion warzywny
-2-3 plastry boczku wędzonego,pokrojonego w kostkę
-ser żółty starty(około 1 szklanki)
-1 łyżeczka kminku
-sól,pieprz
-śmietana 30 %
Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,dodać por pokrojony w talarki ,posolić i gotować do miękkości ziemniaków.
Zupę zmiksować,uzupełnić do pożądanej gęstości bulionem lub wodą,wsypać kminek i starty ser,gotować chwilę do rozpuszczenia sera.
Doprawić do smaku solą,pieprzem i na koniec wlać trochę śmietany.(ja zazwyczaj daję 30% 2 lub 3 łyżki)
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym,posypanymi chrupiącymi skwarkami z boczku.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: