Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
zupa ziołowa z kurczakiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elin" data-source="post: 781108" data-attributes="member: 7254"><p>To jest jedna z moich najulubieńszych zup. Przepis znalazłam na portalu Gazety <a href="http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zupa_ziolowa_z_kurczakiem,,5409340,9495.html" target="_blank">tu</a> . Zupa jest wspaniale pachnąca, bardzo sycąca i gęsta - spokojnie stanowi samodzielny obiad.</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>- 1 pierś kurczaka</p><p>- 3 listki laurowe</p><p>- 6 ziaren ziela angielskiego</p><p>- 3 goździki</p><p>- 1/2 kostki bulionowej</p><p>- 1 duży ziemniak</p><p>- 1 duża słodka papryka</p><p>- 1 papryczka chili</p><p>- 1 cebula</p><p>- 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, zupie nic nie brakuje i bez tego)</p><p>- mała puszka kukurydzy</p><p>- 15 dkg makaronu jajecznego albo ryżowego</p><p>- zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek</p><p>- pieprz cayenne</p><p>- oliwa</p><p>- sól</p><p>- pęczek natki pietruszki</p><p></p><p>Pierś trzeba wrzucić do wody wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami, solą (umiarkowanie) i kostką bulionową. Wystarczy temu maksimum 15 minut od momentu zagotowania - wówczas pierś należy wyjąć, a wywar odcedzić, jeśli komuś przeszkadzają pływające ziarenka lub liście (mnie tam nic nie szkodzą). Gdy kurczak się gotuje, można w tym czasie pokroić cebulę, chili, paprykę, seler i ziemniaka. Cebula, chili, papryka i seler lądują na rozgrzanej oliwie, a pod koniec ich obsmażania należy dodać połowę ziół. Z ziół świeże mam tylko tymianek i rozmaryn, majeranku nie uświadczysz, więc dodaję suszony. Świeże zioła siekam, mieszam wszystkie razem, po czym połowę dodaję w momencie obsmażania warzyw, a drugą połowę na ostatnie 5 minut gotowania zupy.</p><p>Obsmażone warzywa z ziołami i ziemniaka wrzucam do wywaru; takoż pokrojoną w kostkę kurzą pierś (której trza dać moment na ostygnięcie, zanim się zaszarżuje na nią z nożem). Do tego jeszcze kukurydza oraz makaron. Z tym makaronem to w sumie jak kto chce - zupa i tak jest gęsta i bez niego, ale mnie on tam pasuje, i to wiele rodzajów: próbowałam już z makaronem ryżowym, sojowym, chińskimi jajecznymi nudlami, polskim jajecznym makaronem. Makaronu pszennego nie próbowałam i nie spróbuję, bo z góry przeczuwam, że w tej zupie pasował mi nie będzie. Wersja na zdjęciu zawiera w sobie chiński makaron jajeczny, czyli bardzo tutaj popularne noodles.</p><p></p><p>Od wrzucenia makaronu należy wszystko razem pogotować jeszcze z 5-10 minut, aż ziemniaki i makaron odpowiednio zmiękną. Na ostatnie 5 minut wrzucić resztę ziół i pieprz cayenne, i wreszcie podawać suto ozdobione świeżą natką pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elin, post: 781108, member: 7254"] To jest jedna z moich najulubieńszych zup. Przepis znalazłam na portalu Gazety [URL="http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zupa_ziolowa_z_kurczakiem,,5409340,9495.html"]tu[/URL] . Zupa jest wspaniale pachnąca, bardzo sycąca i gęsta - spokojnie stanowi samodzielny obiad. Składniki: - 1 pierś kurczaka - 3 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 3 goździki - 1/2 kostki bulionowej - 1 duży ziemniak - 1 duża słodka papryka - 1 papryczka chili - 1 cebula - 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, zupie nic nie brakuje i bez tego) - mała puszka kukurydzy - 15 dkg makaronu jajecznego albo ryżowego - zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek - pieprz cayenne - oliwa - sól - pęczek natki pietruszki Pierś trzeba wrzucić do wody wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami, solą (umiarkowanie) i kostką bulionową. Wystarczy temu maksimum 15 minut od momentu zagotowania - wówczas pierś należy wyjąć, a wywar odcedzić, jeśli komuś przeszkadzają pływające ziarenka lub liście (mnie tam nic nie szkodzą). Gdy kurczak się gotuje, można w tym czasie pokroić cebulę, chili, paprykę, seler i ziemniaka. Cebula, chili, papryka i seler lądują na rozgrzanej oliwie, a pod koniec ich obsmażania należy dodać połowę ziół. Z ziół świeże mam tylko tymianek i rozmaryn, majeranku nie uświadczysz, więc dodaję suszony. Świeże zioła siekam, mieszam wszystkie razem, po czym połowę dodaję w momencie obsmażania warzyw, a drugą połowę na ostatnie 5 minut gotowania zupy. Obsmażone warzywa z ziołami i ziemniaka wrzucam do wywaru; takoż pokrojoną w kostkę kurzą pierś (której trza dać moment na ostygnięcie, zanim się zaszarżuje na nią z nożem). Do tego jeszcze kukurydza oraz makaron. Z tym makaronem to w sumie jak kto chce - zupa i tak jest gęsta i bez niego, ale mnie on tam pasuje, i to wiele rodzajów: próbowałam już z makaronem ryżowym, sojowym, chińskimi jajecznymi nudlami, polskim jajecznym makaronem. Makaronu pszennego nie próbowałam i nie spróbuję, bo z góry przeczuwam, że w tej zupie pasował mi nie będzie. Wersja na zdjęciu zawiera w sobie chiński makaron jajeczny, czyli bardzo tutaj popularne noodles. Od wrzucenia makaronu należy wszystko razem pogotować jeszcze z 5-10 minut, aż ziemniaki i makaron odpowiednio zmiękną. Na ostatnie 5 minut wrzucić resztę ziół i pieprz cayenne, i wreszcie podawać suto ozdobione świeżą natką pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
zupa ziołowa z kurczakiem
Bottom