Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zuppa Toscana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1552036" data-attributes="member: 2354"><p>Chociaz moje posty sa z reguly traktowane niezbyt zyczliwie, czasem przenoszone z intencja, jak przepis na salatke z bobu, to jednak pozwole sobie podac tlumaczenie, bo moze sie to przydac innym osobom, poza ...</p><p></p><p>Dokladne tlumaczenie podaje jako, ze prawie codziennie ogladam pokazy kulinarne i mam doswiadczenie praktyczne, bo wiele z nich sluzy mi jako przepisy, ktore uzywam na codzien i kiedy mam na nie ochote:</p><p></p><p>7 skladnikow zupy toskanskiej (kremowa zupa z kopytkami z kielbasa i kale) - kale to liscie warzywne, mozna jesc tez na surowo jako surowke. </p><p>Jesli lubisz taka klasyczna restauracyjna zupe, (to) bedziesz lubic latwa dmomowa wersje z kopytkami, kielbasa i kale. Gotowe w 30 minut.</p><p>Przygotowanie - 5 min. gotowanie 25 min. razem 30 minut.</p><p></p><p>Skladniki:</p><p>1 funt surowej ostrej wloskiej kielbasy (funt - 450 gr. czyli troszke mniej niz pol kg.)</p><p>1 mala biala cebula obrana i pokrojona w kostke</p><p>4 szklanki dobrego bulionu z kurczaka</p><p>1 sloik pieczonej czerwonej papryki, osaczonej i pokrojonej w kostke - marki DeLallo</p><p>1 wiazka lisci kale, (usuniete ogonki i ze srodka) grubo posiekane</p><p>1 fund DeLallo - ziemniaczane kopytka (gotowiec tej firmy)</p><p>pol szklanki smietany</p><p>sol i pieprz</p><p>opcjonalnie - na wierzch swieze wiorki albo starty ser parmezan, pokruszony becon (smazony na chrupko - przyp. moj)</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Wloska kielbase i pokrojona cebule wlozyc do duzego garnka albo garnka Dutch oven (to jest garnek z grubym dnem). Dusic na srednim ogniu przegarniajac az kielbasa bedzie brazowa (znaczy usmazona) i da sie rozdzielic lyzka. Odlac wytopiony tluszcz ile sie da. (Moje tlumaczenie - ta wloska kielbasa jest surowa, trzeba wyjac z oslonki)</p><p>Wlac bulion z kurczaka i pokrojona papryke, doprowadzic do wrzenia, ciagle na srednim ogniu. Kiedy zacznie wrzec - zmniejszyc ogien, dodac liscie kale i kopytka, wymieszac. Gotowac 5 minut albo do kiedy kopytka sa ugotowane i miekkie. Wmieszac smietane, doprawic sola i pieprzem (ja uzywam 1 lyzeczke soli, pol lyzeczki pieprzu - pisze autor, nie ja).</p><p>Podawac cieple posypane j.w. wg. uznania j.w.</p><p></p><p>Mozna tez trzymac w lodowce w zamknietym pojemniku do 3 dni.</p><p></p><p>Ja bardzo polecam ostra wloska kielbase do tego dania. Z kilkoma skladnikami - kielbasa jest wlasciwie tym skladnikiem, ktory dodaje wlasciwy smak do tej zupy. Ostry smak bedzie rozdzielony na porcjach, wiec jesli lubisz ostry smak, dopraw odpowiednio.</p><p>Jesli nie dostaniesz ostrej wloskiej kielbasy, mozesz w zamian dodac troche suszonych platkow ostrej papryczki chili. </p><p>To jest zdanie autora przepisu.</p><p>----------------------------------------------------</p><p>Wg. mojego doswiadczenia - wloska kielbasa ostra czy lagodna - to zalezy gdzie jest robiona, nie zawsze jest pikantna, choc sie tak nazywa, czasem to jest tylko wiecej ziaren kopru wloskiego, to nalezy traktowac wg. uznania, wiec trzeba dodac troche ostrego chili do smaku. </p><p>Mam nadzieje, ze sie to komus przyda, o ile zostanie w tym miejscu.</p><p></p><p>PS. Skladniki oryginalne sa jednak inne, niz podane przez Ciebie, nie ma tu marchewki itd. ale niewykluczone, ze Twoja wersja bedzie b. dobra mimo to.</p><p>Nie wiem, czy jarmuz i kale to to samo, chyba jednak nie, ale zamiana pewnie nie zaszkodzi.</p><p>PS 2 - tlumaczenie jest logiczne, doslowne raczej nie ma sensu ze wzgledu na inna skladnie jezykowa j. angielskiego i polskiego. Chodzi o sens.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1552036, member: 2354"] Chociaz moje posty sa z reguly traktowane niezbyt zyczliwie, czasem przenoszone z intencja, jak przepis na salatke z bobu, to jednak pozwole sobie podac tlumaczenie, bo moze sie to przydac innym osobom, poza ... Dokladne tlumaczenie podaje jako, ze prawie codziennie ogladam pokazy kulinarne i mam doswiadczenie praktyczne, bo wiele z nich sluzy mi jako przepisy, ktore uzywam na codzien i kiedy mam na nie ochote: 7 skladnikow zupy toskanskiej (kremowa zupa z kopytkami z kielbasa i kale) - kale to liscie warzywne, mozna jesc tez na surowo jako surowke. Jesli lubisz taka klasyczna restauracyjna zupe, (to) bedziesz lubic latwa dmomowa wersje z kopytkami, kielbasa i kale. Gotowe w 30 minut. Przygotowanie - 5 min. gotowanie 25 min. razem 30 minut. Skladniki: 1 funt surowej ostrej wloskiej kielbasy (funt - 450 gr. czyli troszke mniej niz pol kg.) 1 mala biala cebula obrana i pokrojona w kostke 4 szklanki dobrego bulionu z kurczaka 1 sloik pieczonej czerwonej papryki, osaczonej i pokrojonej w kostke - marki DeLallo 1 wiazka lisci kale, (usuniete ogonki i ze srodka) grubo posiekane 1 fund DeLallo - ziemniaczane kopytka (gotowiec tej firmy) pol szklanki smietany sol i pieprz opcjonalnie - na wierzch swieze wiorki albo starty ser parmezan, pokruszony becon (smazony na chrupko - przyp. moj) Wykonanie: Wloska kielbase i pokrojona cebule wlozyc do duzego garnka albo garnka Dutch oven (to jest garnek z grubym dnem). Dusic na srednim ogniu przegarniajac az kielbasa bedzie brazowa (znaczy usmazona) i da sie rozdzielic lyzka. Odlac wytopiony tluszcz ile sie da. (Moje tlumaczenie - ta wloska kielbasa jest surowa, trzeba wyjac z oslonki) Wlac bulion z kurczaka i pokrojona papryke, doprowadzic do wrzenia, ciagle na srednim ogniu. Kiedy zacznie wrzec - zmniejszyc ogien, dodac liscie kale i kopytka, wymieszac. Gotowac 5 minut albo do kiedy kopytka sa ugotowane i miekkie. Wmieszac smietane, doprawic sola i pieprzem (ja uzywam 1 lyzeczke soli, pol lyzeczki pieprzu - pisze autor, nie ja). Podawac cieple posypane j.w. wg. uznania j.w. Mozna tez trzymac w lodowce w zamknietym pojemniku do 3 dni. Ja bardzo polecam ostra wloska kielbase do tego dania. Z kilkoma skladnikami - kielbasa jest wlasciwie tym skladnikiem, ktory dodaje wlasciwy smak do tej zupy. Ostry smak bedzie rozdzielony na porcjach, wiec jesli lubisz ostry smak, dopraw odpowiednio. Jesli nie dostaniesz ostrej wloskiej kielbasy, mozesz w zamian dodac troche suszonych platkow ostrej papryczki chili. To jest zdanie autora przepisu. ---------------------------------------------------- Wg. mojego doswiadczenia - wloska kielbasa ostra czy lagodna - to zalezy gdzie jest robiona, nie zawsze jest pikantna, choc sie tak nazywa, czasem to jest tylko wiecej ziaren kopru wloskiego, to nalezy traktowac wg. uznania, wiec trzeba dodac troche ostrego chili do smaku. Mam nadzieje, ze sie to komus przyda, o ile zostanie w tym miejscu. PS. Skladniki oryginalne sa jednak inne, niz podane przez Ciebie, nie ma tu marchewki itd. ale niewykluczone, ze Twoja wersja bedzie b. dobra mimo to. Nie wiem, czy jarmuz i kale to to samo, chyba jednak nie, ale zamiana pewnie nie zaszkodzi. PS 2 - tlumaczenie jest logiczne, doslowne raczej nie ma sensu ze wzgledu na inna skladnie jezykowa j. angielskiego i polskiego. Chodzi o sens. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zuppa Toscana
Bottom