Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zuppa Toscana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1552138" data-attributes="member: 2354"><p>Sprawdzilam na necie -tak jest, kale to jarmuz, ale wystepuje on w wielu odmianach i kolorach, ja widzialam inny gatunek kale/jarmuzu, liscie wygladaly inaczej, byly bardziej plaskie, dlatego myslalam, ze to cos innego.</p><p>Sa tez odmiany dekoracyjne, wygladaja jeszcze inaczej, chodowane raczej dla ozdoby, jednak sa tak samo jadalne, jak &quot;zwykle&quot; odmiany. Zobaczyc mozna tu: <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Kale" target="_blank">http://en.wikipedia.org/wiki/Kale</a></p><p></p><p>W sprawie tej kielbasy wloskiej - w handlu sa 2 odmiany w formie kielbasy, znaczy w petkach - &quot;slodka&quot; i ostra. Slodka to nie znaczy ze przyprawiona na slodko, tylko ze nie jest pikantna. Mianem &quot;slodkie&quot; handel posluguje sie dla oznaczenia, ze jakikolwiek wyrob nie jest pikantny, zeby konsument wiedzial co kupuje, poza slodyczami naturalnie.</p><p>Te kielbasy sa surowe, mozna je smazyc lub gotowac, charakteryzuja sie spora iloscia nasion kopru wloskiego, w &quot;slodkiej&quot; jest mniej tych nasion, w ostrej - czy pikantnej jest o wiele wiecej i ten smak bardzo dominuje. Mnie osobiscie on nie odpowiada, dlatego nie kupuje tych kielbasek. Pikantne one nie sa wbrew nazwie, chodzi o ilosc tych nasion, ale te, co jadlam nie byly oryginalne wloskie, mozliwe, ze oryginalne maja inny smak i pewnie lepszy.</p><p></p><p>Jest tez ta kielbasa w formie luzem, jak na tym zdjeciu podanym przez Cinke, ale to tez jest przyprawione, tyle, ze bez oslonek. W takiej formie sa tez zwykle, czyli nie wloskie kielbasy, wszystkie jednak sa odpowiednio przyprawione, wloskie z nasionami j.w. i nie jest to tylko samo mielone mieso dlatego nazywa sie kielbasa. Po prawej stronie jest podany sklad: </p><p></p><p>Pork, water and less than 2% of the following: natural pork broth with natural flavorings, salt, spices, natural sugar, paprika, natural flavors. (wieprzowina, woda i mniej niz 2% dodatkow: naturalny &quot;rosol&quot; wieprzowy z przyprawami - sklad ich niewyszczegolniony, sol, naturalny cukier, papryka, naturalne dodatki smakowe - czyli dodatek chemii.) </p><p></p><p>Kielbasy sa tu zwykle robione z dodatkiem slodkiego syropu z kukurydzy albo cukru, nawet &quot;polska kielbasa&quot; go zawiera, jednak w malym procencie, wiec nie ma slodkiego smaku</p><p></p><p>Nie sa to smaki podobne do naszej bialej kielbasy i to nie jest porownywalne.</p><p>Mieso mielone tez mozna kupic w takiej formie na tackach, jednak nie jest to kielbasa, bo jest bez przypraw, nazywa sie poprostu mieso i zwykle jest okreslony na opakowaniu procent tluszczu. Nazwy produktu musza byc adekwantne do zawartosci. Wolowine mielona mozna kupic z zawartoscia tluszczu 4%, 10%, 15% i wiecej.</p><p></p><p>Co do garnka to tak jest, jak pisze poser.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1552138, member: 2354"] Sprawdzilam na necie -tak jest, kale to jarmuz, ale wystepuje on w wielu odmianach i kolorach, ja widzialam inny gatunek kale/jarmuzu, liscie wygladaly inaczej, byly bardziej plaskie, dlatego myslalam, ze to cos innego. Sa tez odmiany dekoracyjne, wygladaja jeszcze inaczej, chodowane raczej dla ozdoby, jednak sa tak samo jadalne, jak "zwykle" odmiany. Zobaczyc mozna tu: [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Kale"]http://en.wikipedia.org/wiki/Kale[/URL] W sprawie tej kielbasy wloskiej - w handlu sa 2 odmiany w formie kielbasy, znaczy w petkach - "slodka" i ostra. Slodka to nie znaczy ze przyprawiona na slodko, tylko ze nie jest pikantna. Mianem "slodkie" handel posluguje sie dla oznaczenia, ze jakikolwiek wyrob nie jest pikantny, zeby konsument wiedzial co kupuje, poza slodyczami naturalnie. Te kielbasy sa surowe, mozna je smazyc lub gotowac, charakteryzuja sie spora iloscia nasion kopru wloskiego, w "slodkiej" jest mniej tych nasion, w ostrej - czy pikantnej jest o wiele wiecej i ten smak bardzo dominuje. Mnie osobiscie on nie odpowiada, dlatego nie kupuje tych kielbasek. Pikantne one nie sa wbrew nazwie, chodzi o ilosc tych nasion, ale te, co jadlam nie byly oryginalne wloskie, mozliwe, ze oryginalne maja inny smak i pewnie lepszy. Jest tez ta kielbasa w formie luzem, jak na tym zdjeciu podanym przez Cinke, ale to tez jest przyprawione, tyle, ze bez oslonek. W takiej formie sa tez zwykle, czyli nie wloskie kielbasy, wszystkie jednak sa odpowiednio przyprawione, wloskie z nasionami j.w. i nie jest to tylko samo mielone mieso dlatego nazywa sie kielbasa. Po prawej stronie jest podany sklad: Pork, water and less than 2% of the following: natural pork broth with natural flavorings, salt, spices, natural sugar, paprika, natural flavors. (wieprzowina, woda i mniej niz 2% dodatkow: naturalny "rosol" wieprzowy z przyprawami - sklad ich niewyszczegolniony, sol, naturalny cukier, papryka, naturalne dodatki smakowe - czyli dodatek chemii.) Kielbasy sa tu zwykle robione z dodatkiem slodkiego syropu z kukurydzy albo cukru, nawet "polska kielbasa" go zawiera, jednak w malym procencie, wiec nie ma slodkiego smaku Nie sa to smaki podobne do naszej bialej kielbasy i to nie jest porownywalne. Mieso mielone tez mozna kupic w takiej formie na tackach, jednak nie jest to kielbasa, bo jest bez przypraw, nazywa sie poprostu mieso i zwykle jest okreslony na opakowaniu procent tluszczu. Nazwy produktu musza byc adekwantne do zawartosci. Wolowine mielona mozna kupic z zawartoscia tluszczu 4%, 10%, 15% i wiecej. Co do garnka to tak jest, jak pisze poser. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zuppa Toscana
Top
Bottom