Żur staropolski z jajkiem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żur staropolski z jajkiem

Na wędzonce i z białą kiełbasą

Wzorowałam się na przytoczonym niżej przepisie, kiedy przyszła mi ochota na żurek. Nie zawiodłam się. Zupa okazała się doskonała. Polecam ją wszystkim.

Składniki:
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- cebula, pietruszka, kawałek selera
- pół szklanki kremówki
- po łyżce kminku i majeranku
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 20 dag ugotowanej białej kiełbasy
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Boczek zalać 1,5 l wody, dodać seler, pietruszkę i cebulę. Ugotować do miękkości.
2. Z wywaru wyjąc boczek i warzywa. Mięso pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć.
3. Do wywaru wlać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.


4. Dolać śmietanę, włożyć boczek. Żur rozlać do talerzy, udekorować cząsteczkami jajka oraz plasterkami (lub kawałkami) białej kiełbasy-

poczytaj tutaj
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy