Żur staropolski z jajkiem
Na wędzonce i z białą kiełbasą
Wzorowałam się na przytoczonym niżej przepisie, kiedy przyszła mi ochota na żurek. Nie zawiodłam się. Zupa okazała się doskonała. Polecam ją wszystkim.
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- cebula, pietruszka, kawałek selera
- pół szklanki kremówki
- po łyżce kminku i majeranku
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 20 dag ugotowanej białej kiełbasy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Boczek zalać 1,5 l wody, dodać seler, pietruszkę i cebulę. Ugotować do miękkości.
2. Z wywaru wyjąc boczek i warzywa. Mięso pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć.
3. Do wywaru wlać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
4. Dolać śmietanę, włożyć boczek. Żur rozlać do talerzy, udekorować cząsteczkami jajka oraz plasterkami (lub kawałkami) białej kiełbasy-
poczytaj tutaj
Na wędzonce i z białą kiełbasą
Wzorowałam się na przytoczonym niżej przepisie, kiedy przyszła mi ochota na żurek. Nie zawiodłam się. Zupa okazała się doskonała. Polecam ją wszystkim.
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- cebula, pietruszka, kawałek selera
- pół szklanki kremówki
- po łyżce kminku i majeranku
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 20 dag ugotowanej białej kiełbasy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Boczek zalać 1,5 l wody, dodać seler, pietruszkę i cebulę. Ugotować do miękkości.
2. Z wywaru wyjąc boczek i warzywa. Mięso pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć.
3. Do wywaru wlać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
4. Dolać śmietanę, włożyć boczek. Żur rozlać do talerzy, udekorować cząsteczkami jajka oraz plasterkami (lub kawałkami) białej kiełbasy-
poczytaj tutaj
Ostatnią edycję dokonał moderator: