Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Żur staropolski z jajkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1503077" data-attributes="member: 10341"><p><strong><span style="font-size: 26px">Żur staropolski z jajkiem</span></strong></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">Na wędzonce i z białą kiełbasą</span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">Wzorowałam się na przytoczonym niżej przepisie, kiedy przyszła mi ochota na żurek. Nie zawiodłam się. Zupa okazała się doskonała. Polecam ją wszystkim.</span></p><p></p><p> <strong><span style="font-size: 26px">Składniki:</span></strong><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px">- 2 szklanki zakwasu na żur </span></p><p> <span style="font-size: 26px">- 20 dag wędzonego boczku </span></p><p> <span style="font-size: 26px">- 2 ząbki czosnku </span></p><p> <span style="font-size: 26px">- cebula, pietruszka, kawałek selera </span></p><p> <span style="font-size: 26px">- pół szklanki kremówki</span></p><p> <span style="font-size: 26px">- po łyżce kminku i majeranku</span></p><p> <span style="font-size: 26px">- 3 ugotowane na twardo jajka</span></p><p> <span style="font-size: 26px">- 20 dag ugotowanej białej kiełbasy </span></p><p> <span style="font-size: 26px">- sól, pieprz</span></p><p> <span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><strong>Sposób wykonania:</strong></span></p><p> <span style="font-size: 26px">1. Boczek zalać 1,5 l wody, dodać seler, pietruszkę i cebulę. Ugotować do miękkości. </span></p><p> <span style="font-size: 26px">2. Z wywaru wyjąc boczek i warzywa. Mięso pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć. </span></p><p> <span style="font-size: 26px">3. Do wywaru wlać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem. </span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">4. Dolać śmietanę, włożyć boczek. Żur rozlać do talerzy, udekorować cząsteczkami jajka oraz plasterkami (lub kawałkami) białej kiełbasy- </span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px"><a href="http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_zupy_artykul,10021708.html" target="_blank">poczytaj tutaj</a></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1503077, member: 10341"] [B][SIZE=8]Żur staropolski z jajkiem[/SIZE][/B] [SIZE=8]Na wędzonce i z białą kiełbasą[/SIZE] [SIZE=8]Wzorowałam się na przytoczonym niżej przepisie, kiedy przyszła mi ochota na żurek. Nie zawiodłam się. Zupa okazała się doskonała. Polecam ją wszystkim.[/SIZE] [B][SIZE=8]Składniki:[/SIZE][/B][SIZE=8] - 2 szklanki zakwasu na żur - 20 dag wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - cebula, pietruszka, kawałek selera - pół szklanki kremówki - po łyżce kminku i majeranku - 3 ugotowane na twardo jajka - 20 dag ugotowanej białej kiełbasy - sól, pieprz [B]Sposób wykonania:[/B] 1. Boczek zalać 1,5 l wody, dodać seler, pietruszkę i cebulę. Ugotować do miękkości. 2. Z wywaru wyjąc boczek i warzywa. Mięso pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć. 3. Do wywaru wlać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem. [/SIZE] [SIZE=8]4. Dolać śmietanę, włożyć boczek. Żur rozlać do talerzy, udekorować cząsteczkami jajka oraz plasterkami (lub kawałkami) białej kiełbasy- [/SIZE] [SIZE=8][URL="http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_zupy_artykul,10021708.html"]poczytaj tutaj[/URL][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Żur staropolski z jajkiem
Bottom