Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Żurawiny albo borówki z jabłkami i gruszkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 7702" data-attributes="member: 108"><p>Żurawiny z jabłkami i gruszkami</p><p> </p><p>50 dag żurawin</p><p>25 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek</p><p>25 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych gruszek</p><p>2 łyżki soku z cytryny</p><p>3/4 szklanki wody</p><p>50 dag cukru</p><p>1 łyżeczka suszonej zmielonej skórki pomarańczowej</p><p>1-2 goździki</p><p></p><p>Żurawiny przebrać, opłukać, odsączyć. Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić na nieduże kawałki. Zagotować wodę z sokiem z cytryny, włożyć jabłka i gruszki, podgotować kilka minut, odsączyć. Do powstałego soku dosypać cukier, zagotować. Gdy się rozpuści, dodać żurawiny, jabłka i gruszki, wymieszać. Gotować do uzyskania pożądanej gęstości (30-60 minut, ale trzeba uważać, żeby nie za długo). Mniej więcej kwadrans przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczową i goździki. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i włożyć pod kocyk do powolnego ostygnięcia.</p><p></p><p>Wychodzi ok. 1400 ml</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 7702, member: 108"] Żurawiny z jabłkami i gruszkami 50 dag żurawin 25 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek 25 dag obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych gruszek 2 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki wody 50 dag cukru 1 łyżeczka suszonej zmielonej skórki pomarańczowej 1-2 goździki Żurawiny przebrać, opłukać, odsączyć. Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić na nieduże kawałki. Zagotować wodę z sokiem z cytryny, włożyć jabłka i gruszki, podgotować kilka minut, odsączyć. Do powstałego soku dosypać cukier, zagotować. Gdy się rozpuści, dodać żurawiny, jabłka i gruszki, wymieszać. Gotować do uzyskania pożądanej gęstości (30-60 minut, ale trzeba uważać, żeby nie za długo). Mniej więcej kwadrans przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczową i goździki. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i włożyć pod kocyk do powolnego ostygnięcia. Wychodzi ok. 1400 ml [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Żurawiny albo borówki z jabłkami i gruszkami
Top
Bottom