Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
żurawiny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 615242" data-attributes="member: 5092"><p>Wg Ireny Gumowskiej &quot;Słońce w słoikach&quot; Wyd. Watra z 1990 r:</p><p>1. Dżem żurawinowy: Owoce przebrane i umyte przesypać cukrem i i na drugi dzień smażyć Można też rozpuścić cukier w wodzie lub soku żurawinowym., wrzucić owoce i dopiero smażyć. Na 1 kg żurawin bierze się 1-2 kg cukru i 2 szkl soku lub wody. Smażąc dżem trzeba go mieszać aby się nie przypalił. Gdy kropla dżemu nie rozlewa się na talerzyku, wkładać dżem do słoików , zamykać i pod kocyk.</p><p>2. Sok:można odparować z żurawin ale najpierw zasypuje się je cukrem na kilka godzin. Żurawiny są kwaśne i wymagają więcej cukru niż inne owoce. Można też przepuścić je przez sokowirówkę, otrzymany sok osłodzić do smaku i pasteryzować np w butelkach.Pozostale owoce dodać do dżemu.</p><p>3. Przecier: Owoce surowe lub podgotowane zmiksować, przetrzeć przez sito, ogrzać do zawrzenia razem z cukrem dodanym do smaku i albo gorący wlewać do gorących butelek i pod kocyk albo wymieszany z cukrem pasteryzować w butelkach ok 20 min przy 80 st.C Od razu schładzać.</p><p>4. Przecier -surówka: przebrane umyte osączone owoce rozgnieść na miazgę lub zmiksować i ucierać drewnianą pałką z dodatkiem cukru (na 1 kg żurawin 1,60 kg cukru) aż do zupełnego rozpuszczenia cukrui wessania go przez owoce. Gdy powstanie rodzaj galaretki przełożyć do słoików ubijając lekko </p><p>by wyprzeć powietrze. Słoiki dobrze zamknąć i przechowywać w chłodnym,suchym i ciemnym miejscu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 615242, member: 5092"] Wg Ireny Gumowskiej "Słońce w słoikach" Wyd. Watra z 1990 r: 1. Dżem żurawinowy: Owoce przebrane i umyte przesypać cukrem i i na drugi dzień smażyć Można też rozpuścić cukier w wodzie lub soku żurawinowym., wrzucić owoce i dopiero smażyć. Na 1 kg żurawin bierze się 1-2 kg cukru i 2 szkl soku lub wody. Smażąc dżem trzeba go mieszać aby się nie przypalił. Gdy kropla dżemu nie rozlewa się na talerzyku, wkładać dżem do słoików , zamykać i pod kocyk. 2. Sok:można odparować z żurawin ale najpierw zasypuje się je cukrem na kilka godzin. Żurawiny są kwaśne i wymagają więcej cukru niż inne owoce. Można też przepuścić je przez sokowirówkę, otrzymany sok osłodzić do smaku i pasteryzować np w butelkach.Pozostale owoce dodać do dżemu. 3. Przecier: Owoce surowe lub podgotowane zmiksować, przetrzeć przez sito, ogrzać do zawrzenia razem z cukrem dodanym do smaku i albo gorący wlewać do gorących butelek i pod kocyk albo wymieszany z cukrem pasteryzować w butelkach ok 20 min przy 80 st.C Od razu schładzać. 4. Przecier -surówka: przebrane umyte osączone owoce rozgnieść na miazgę lub zmiksować i ucierać drewnianą pałką z dodatkiem cukru (na 1 kg żurawin 1,60 kg cukru) aż do zupełnego rozpuszczenia cukrui wessania go przez owoce. Gdy powstanie rodzaj galaretki przełożyć do słoików ubijając lekko by wyprzeć powietrze. Słoiki dobrze zamknąć i przechowywać w chłodnym,suchym i ciemnym miejscu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
żurawiny
Top
Bottom