Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Żurek biesiadny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1515246" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Przepis </strong>znalazłam w internecie, nawet ze zdjęciem i nickiem autora. Wszystko to jest podane dalej w tekście. A żurek polecam, mam zamiar powtórzyć go na świąteczny obiad. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> - kiełbasa</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> - kości wieprzowe (wzięłam 0,5 kg żeberek niewędzonych)</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> - cebula</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> - ziemniaki</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> - śmietanka słodka (brałam 18 % do zupy)</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> - pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> - sól</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> - majeranek do smaku</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Żurek Biesiadny - sposób przygotowania: Czyli przeciwieństwo żurku postnego, a także jego rustykalnej wersji, bo wbrew powszechnemu przekonaniu, na dawnej polskiej wsi zupy na co dzień jadło się skromne i tanie. Jak podaje moja wiekowa już ciotka ze śląskiej wsi, żurek gotowało się często, a składał się on z wywaru na kościach, cebuli, kwasu z mąki żytniej i czasem mleka lub kwaśnej śmietany. Żur jadano jednak także od święta. Wtedy zupę gotowało się ba bogato. W domu cioteczki żurek biesiadny przyrządza się takim oto sposobem: bierze się duży gar. W nim na odrobinie tłuszczu smaży się dużo pokrojonej drobno cebuli, którą po zrumienieniu zalewa się wodą do trzech czwartych wysokości garnka. Po zagotowaniu do wody dodaje się wędzone żebra lub kości wieprzowe, a także kiełbasę - też wędzoną lub białą, albo jedną i drugą. Wodę się soli, garnek przykrywa i gotuje wszystko co najmniej godzinę. Później kiełbasę i kości wyjmuje się z wywaru, a cebulę przeciera przez sito, lub - co dziś częstsze - miksuje. Następnie do wywaru dodaje się pokrojoną w plastry kiełbasę i obrane z kości mięso. Wywar przyprawia się majerankiem i dodaje do niego sporo utartego czosnku, a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zmiękną wywar łączony jest z kwasem żytnim - większość gospodyń kupuje go dziś w sklepie, bo - jak mówią - nie ustępuje on domowemu produktowi, a roboty mniej. Wszytko zagotowuje się, ciągle mieszając. Do prawie gotowego żurku dodaje się jeszcze słodką śmietanę i - jeśli zupa nie jest gęsta - zapuszcza się ją mąką zmieszaną z wodą. Na koniec żurek przyprawia się pierzem czarnym i kilkoma kroplami przyprawy maggi. (Ja zrezygnowałam z maggi, bo nie lubię - przyp.seniorka). Zupa podawana jest tradycyjnie z gotowanym jajem i chlebem. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> <a href="http://ugotuj.to/ugotuj/-17365816/zurek+biesiadny/p/" target="_blank">poczytaj tutaj</a></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span> <ul> <li data-xf-list-type="ul">grzanki z ciemnego chleba</li> <li data-xf-list-type="ul">zakwas żytni (brałam z butelki)</li> <li data-xf-list-type="ul">czosnek</li> <li data-xf-list-type="ul"><a href="http://ugotuj.to/ugotuj/skladniki_podst-m%C4%85ka+pszenna" target="_blank"><span style="color: blue">mąka pszenna<br /> </span></a></li> <li data-xf-list-type="ul">jaja gotowane.</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1515246, member: 10341"] [SIZE=10][B]Przepis [/B]znalazłam w internecie, nawet ze zdjęciem i nickiem autora. Wszystko to jest podane dalej w tekście. A żurek polecam, mam zamiar powtórzyć go na świąteczny obiad. [B]Składniki[/B] - kiełbasa - kości wieprzowe (wzięłam 0,5 kg żeberek niewędzonych) - cebula - ziemniaki - śmietanka słodka (brałam 18 % do zupy) - pieprz - sól - majeranek do smaku Żurek Biesiadny - sposób przygotowania: Czyli przeciwieństwo żurku postnego, a także jego rustykalnej wersji, bo wbrew powszechnemu przekonaniu, na dawnej polskiej wsi zupy na co dzień jadło się skromne i tanie. Jak podaje moja wiekowa już ciotka ze śląskiej wsi, żurek gotowało się często, a składał się on z wywaru na kościach, cebuli, kwasu z mąki żytniej i czasem mleka lub kwaśnej śmietany. Żur jadano jednak także od święta. Wtedy zupę gotowało się ba bogato. W domu cioteczki żurek biesiadny przyrządza się takim oto sposobem: bierze się duży gar. W nim na odrobinie tłuszczu smaży się dużo pokrojonej drobno cebuli, którą po zrumienieniu zalewa się wodą do trzech czwartych wysokości garnka. Po zagotowaniu do wody dodaje się wędzone żebra lub kości wieprzowe, a także kiełbasę - też wędzoną lub białą, albo jedną i drugą. Wodę się soli, garnek przykrywa i gotuje wszystko co najmniej godzinę. Później kiełbasę i kości wyjmuje się z wywaru, a cebulę przeciera przez sito, lub - co dziś częstsze - miksuje. Następnie do wywaru dodaje się pokrojoną w plastry kiełbasę i obrane z kości mięso. Wywar przyprawia się majerankiem i dodaje do niego sporo utartego czosnku, a także pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zmiękną wywar łączony jest z kwasem żytnim - większość gospodyń kupuje go dziś w sklepie, bo - jak mówią - nie ustępuje on domowemu produktowi, a roboty mniej. Wszytko zagotowuje się, ciągle mieszając. Do prawie gotowego żurku dodaje się jeszcze słodką śmietanę i - jeśli zupa nie jest gęsta - zapuszcza się ją mąką zmieszaną z wodą. Na koniec żurek przyprawia się pierzem czarnym i kilkoma kroplami przyprawy maggi. (Ja zrezygnowałam z maggi, bo nie lubię - przyp.seniorka). Zupa podawana jest tradycyjnie z gotowanym jajem i chlebem. [URL="http://ugotuj.to/ugotuj/-17365816/zurek+biesiadny/p/"]poczytaj tutaj[/URL] [/SIZE][LIST][*]grzanki z ciemnego chleba [*]zakwas żytni (brałam z butelki) [*]czosnek [*][URL="http://ugotuj.to/ugotuj/skladniki_podst-m%C4%85ka+pszenna"][COLOR=blue]mąka pszenna [/COLOR][/URL] [*]jaja gotowane. [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Żurek biesiadny
Bottom