- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Żurek Namysłowski
*1,5l wywaru z wędzonki i warzyw
*2 cebule
*20 dkg kiełbasy
*2/3 szklanki śmietany
*2 łyżki mąki
*2 łyżki chrzanu(ze słoika)
*2 ugotowane żółtka(ja daję całe jajka)
*żur kiszony
*tłuszcz
*sól.pieprz,czosnek i cukier do smaku.
Cebulę obrać,pokroić w kostkę i usmażyć.
Kiełbase pokroić w półplasterki i dodać do cebuli,chwilę poddusić,zalać wywarem i gotować około 5 minut na małym ogniu. Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką oraz żurem. Chwilę pogotować,dodać chrzan i przetarte żółtka. Doprawić do smaku.
Można podawać z ziemniakami.
Ja zawsze daję trochę majeranku i ścieram całe jajka.

*1,5l wywaru z wędzonki i warzyw
*2 cebule
*20 dkg kiełbasy
*2/3 szklanki śmietany
*2 łyżki mąki
*2 łyżki chrzanu(ze słoika)
*2 ugotowane żółtka(ja daję całe jajka)
*żur kiszony
*tłuszcz
*sól.pieprz,czosnek i cukier do smaku.
Cebulę obrać,pokroić w kostkę i usmażyć.
Kiełbase pokroić w półplasterki i dodać do cebuli,chwilę poddusić,zalać wywarem i gotować około 5 minut na małym ogniu. Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką oraz żurem. Chwilę pogotować,dodać chrzan i przetarte żółtka. Doprawić do smaku.
Można podawać z ziemniakami.
Ja zawsze daję trochę majeranku i ścieram całe jajka.