- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Żurek wegetariański
to tak na początek robię zakwas czy to na mące żytniej czy na płatkach owsianych ,ale może być jakiś dobry kupny ( w butelce ,słoiczku)-
np
Zakwas na żurek:
10 łyżek mąki żytniej razowej
2 -4ząbki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1litr wody
1 łyżeczka soli
1 laska chrzanu -nie konieczna ale wskazana
z 2 marchewki ,obrane ,przekrojone wzdłuż ,
ew 1 pietruszka ,kawałek selera
2 łyżki zakwasu ,zalane 1/2 szklanki wody i rozpuszczone
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym,nakryć talerzykiem ,obciążyć . Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na kilka dni ,odcedzić warzywa i trzymać w zakręconym słoiku w lodowce
i
zupa
Wywar robię z włoszczyzny ,czosnku, kawałeczek surowego imbiru,jak mam to z pół laski chrzanu 2 cebul -jedna podpiekam na gazie ,a druga smażę na oleju z pestek winogron lub maśle klarowanym ,przypraw jak listek laurowy ,ziele angielskie ,jeden goździk,kawałek korzenia i ziela lubczyku pieprz ,sól sos sojowy ,jak mam to z garść suszonych wędzonych owoców (śliwki czy gruszki) i gotuje i gotuje bardzo długo z 2-3 godziny na bardzo maleńkim ogniu ,pod przykryciem ,wlewam zakwas żurkowy ,daje dużo roztartego majeranku i przecedzam
U nas pijemy taki klarowny lub jemy go z jakiem tez taki klarowny
Ale można podać z innymi dodatkami i zabielić śmietana ,ale ja nie nie robię tak ,czasami daje tylko ale nie na Wielkanoc serek śmietankowy topiony
tu jest też przepis na żurek bardziej dokładny
to tak na początek robię zakwas czy to na mące żytniej czy na płatkach owsianych ,ale może być jakiś dobry kupny ( w butelce ,słoiczku)-
np
Zakwas na żurek:
10 łyżek mąki żytniej razowej
2 -4ząbki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1litr wody
1 łyżeczka soli
1 laska chrzanu -nie konieczna ale wskazana
z 2 marchewki ,obrane ,przekrojone wzdłuż ,
ew 1 pietruszka ,kawałek selera
2 łyżki zakwasu ,zalane 1/2 szklanki wody i rozpuszczone
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym,nakryć talerzykiem ,obciążyć . Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na kilka dni ,odcedzić warzywa i trzymać w zakręconym słoiku w lodowce
i
zupa
Wywar robię z włoszczyzny ,czosnku, kawałeczek surowego imbiru,jak mam to z pół laski chrzanu 2 cebul -jedna podpiekam na gazie ,a druga smażę na oleju z pestek winogron lub maśle klarowanym ,przypraw jak listek laurowy ,ziele angielskie ,jeden goździk,kawałek korzenia i ziela lubczyku pieprz ,sól sos sojowy ,jak mam to z garść suszonych wędzonych owoców (śliwki czy gruszki) i gotuje i gotuje bardzo długo z 2-3 godziny na bardzo maleńkim ogniu ,pod przykryciem ,wlewam zakwas żurkowy ,daje dużo roztartego majeranku i przecedzam
U nas pijemy taki klarowny lub jemy go z jakiem tez taki klarowny
Ale można podać z innymi dodatkami i zabielić śmietana ,ale ja nie nie robię tak ,czasami daje tylko ale nie na Wielkanoc serek śmietankowy topiony
tu jest też przepis na żurek bardziej dokładny
Ostatnią edycję dokonał moderator: