Żurek wegetariański

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Żurek wegetariański

to tak na początek robię zakwas czy to na mące żytniej czy na płatkach owsianych ,ale może być jakiś dobry kupny ( w butelce ,słoiczku)-
np
Zakwas na żurek:

10 łyżek mąki żytniej razowej
2 -4ząbki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1litr wody
1 łyżeczka soli
1 laska chrzanu -nie konieczna ale wskazana
z 2 marchewki ,obrane ,przekrojone wzdłuż ,
ew 1 pietruszka ,kawałek selera
2 łyżki zakwasu ,zalane 1/2 szklanki wody i rozpuszczone

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym,nakryć talerzykiem ,obciążyć . Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na kilka dni ,odcedzić warzywa i trzymać w zakręconym słoiku w lodowce
i
zupa
Wywar robię z włoszczyzny ,czosnku, kawałeczek surowego imbiru,jak mam to z pół laski chrzanu 2 cebul -jedna podpiekam na gazie ,a druga smażę na oleju z pestek winogron lub maśle klarowanym ,przypraw jak listek laurowy ,ziele angielskie ,jeden goździk,kawałek korzenia i ziela lubczyku pieprz ,sól sos sojowy ,jak mam to z garść suszonych wędzonych owoców (śliwki czy gruszki) i gotuje i gotuje bardzo długo z 2-3 godziny na bardzo maleńkim ogniu ,pod przykryciem ,wlewam zakwas żurkowy ,daje dużo roztartego majeranku i przecedzam
U nas pijemy taki klarowny lub jemy go z jakiem tez taki klarowny
Ale można podać z innymi dodatkami i zabielić śmietana ,ale ja nie nie robię tak ,czasami daje tylko ale nie na Wielkanoc serek śmietankowy topiony
tu jest też przepis na żurek bardziej dokładny
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
ja też robiłam niedawno żurek i też wegetariański
icon_smile.gif
jednak zakwas bez warzyw
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
bardzo dobry jest i tak ładnie pachnie
icon_smile.gif
choć ja poszłam na łatwiznę i dodałam kupny żur

w wersji z ziemniaczkami, zabielony śmietaną i z jajkiem na twardo Pycha!
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ja tez trzeci dzień z rzędu mam żurek , tzn codziennie jest od nowa gotowany , w pierwszy był z tofu wędzonym , wczoraj był na zakwasie płatkowym i z odrobina śmietanki kokosowej oraz z ziemniakami
a dziś z jajkiem i jeszcze rzeżuchą , pietruszka zieloną i szczypiorkiem posypany
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
a tofu ci się nie rozpada podczas gotowania? czy dopiero pod koniec wrzucasz? a z rzeżuchą to świetny pomysł, dziś sobie dodałam do żurku
icon_smile.gif


a żuru zostało mi w butelce jeszcze na jedna zupe, wiec w przyszlym tygodniu znowu znowu go zrobie
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy