Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Żurek wegetariański
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 843045" data-attributes="member: 592"><p><strong>Żurek wegetariański </strong></p><p></p><p>to tak na początek robię zakwas czy to na mące żytniej czy na płatkach owsianych ,ale może być jakiś dobry kupny ( w butelce ,słoiczku)-</p><p>np</p><p><u>Zakwas na żurek:</u></p><p><u></u></p><p>10 łyżek mąki żytniej razowej</p><p>2 -4ząbki czosnku</p><p>5 ziarenek ziela angielskiego</p><p>2 listki laurowe</p><p>1litr wody</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1 laska chrzanu -nie konieczna ale wskazana </p><p>z 2 marchewki ,obrane ,przekrojone wzdłuż ,</p><p>ew 1 pietruszka ,kawałek selera </p><p>2 łyżki zakwasu ,zalane 1/2 szklanki wody i rozpuszczone </p><p></p><p>Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym,nakryć talerzykiem ,obciążyć . Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na kilka dni ,odcedzić warzywa i trzymać w zakręconym słoiku w lodowce </p><p>i </p><p><u><strong>zupa </strong></u></p><p>Wywar robię z włoszczyzny ,czosnku, kawałeczek surowego imbiru,jak mam to z pół laski chrzanu 2 cebul -jedna podpiekam na gazie ,a druga smażę na oleju z pestek winogron lub maśle klarowanym ,przypraw jak listek laurowy ,ziele angielskie ,jeden goździk,kawałek korzenia i ziela lubczyku pieprz ,sól sos sojowy ,jak mam to z garść suszonych wędzonych owoców (śliwki czy gruszki) i gotuje i gotuje bardzo długo z 2-3 godziny na bardzo maleńkim ogniu ,pod przykryciem ,wlewam zakwas żurkowy ,daje dużo roztartego majeranku i przecedzam</p><p> U nas pijemy taki klarowny lub jemy go z jakiem tez taki klarowny</p><p>Ale można podać z innymi dodatkami i zabielić śmietana ,ale ja nie nie robię tak ,czasami daje tylko ale nie na Wielkanoc serek śmietankowy topiony</p><p>tu jest też przepis na ż<a href="http://www.mantra.pl/styl-zycia/wiosenne-vege-inspiracje.html" target="_blank">urek bardziej dokładny </a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 843045, member: 592"] [B]Żurek wegetariański [/B] to tak na początek robię zakwas czy to na mące żytniej czy na płatkach owsianych ,ale może być jakiś dobry kupny ( w butelce ,słoiczku)- np [U]Zakwas na żurek: [/U] 10 łyżek mąki żytniej razowej 2 -4ząbki czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 1litr wody 1 łyżeczka soli 1 laska chrzanu -nie konieczna ale wskazana z 2 marchewki ,obrane ,przekrojone wzdłuż , ew 1 pietruszka ,kawałek selera 2 łyżki zakwasu ,zalane 1/2 szklanki wody i rozpuszczone Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym,nakryć talerzykiem ,obciążyć . Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na kilka dni ,odcedzić warzywa i trzymać w zakręconym słoiku w lodowce i [U][B]zupa [/B][/U] Wywar robię z włoszczyzny ,czosnku, kawałeczek surowego imbiru,jak mam to z pół laski chrzanu 2 cebul -jedna podpiekam na gazie ,a druga smażę na oleju z pestek winogron lub maśle klarowanym ,przypraw jak listek laurowy ,ziele angielskie ,jeden goździk,kawałek korzenia i ziela lubczyku pieprz ,sól sos sojowy ,jak mam to z garść suszonych wędzonych owoców (śliwki czy gruszki) i gotuje i gotuje bardzo długo z 2-3 godziny na bardzo maleńkim ogniu ,pod przykryciem ,wlewam zakwas żurkowy ,daje dużo roztartego majeranku i przecedzam U nas pijemy taki klarowny lub jemy go z jakiem tez taki klarowny Ale można podać z innymi dodatkami i zabielić śmietana ,ale ja nie nie robię tak ,czasami daje tylko ale nie na Wielkanoc serek śmietankowy topiony tu jest też przepis na ż[URL="http://www.mantra.pl/styl-zycia/wiosenne-vege-inspiracje.html"]urek bardziej dokładny [/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Żurek wegetariański
Top
Bottom