Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zydowska zupa z kurczaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1414510" data-attributes="member: 1142"><p>na podstawie przepisu M. Spieler &quot;Kosher and Traditional Jewish Cooking&quot;. </p><p></p><p><strong>1.5kg kurczaka, pokrojonego na kawalki</strong></p><p><strong>2 cebule, cale, umyte</strong></p><p><strong>4 litry wody</strong></p><p><strong>3 marchewki, osrobane i pokrojone na duze kawalki</strong></p><p><strong>3 laski selera naciowego, pokrojone na duze kawalki</strong></p><p><strong>1 mala pietruszka lub pasternak</strong></p><p><strong>3 lyzki zielonej pietruszki, posiekanej</strong></p><p><strong>3 lyzki koperku, posiekanego</strong></p><p><strong>2 szczypty kurkumy</strong></p><p><strong>2-3 bulion drobiowy w kostkach lub inny (opcjonalnie) </strong></p><p><strong>sol pieprz</strong></p><p><strong>3 zabki czosnku, drobno posiekane</strong></p><p></p><p>Do duzego garnka wkladam najpierw kawalki kurczaka ( z reguly kroje kurczaja na 4 czesci). W cebulach (czesc lodygowa), nacinam duzy krzyz, ukladam na kurczaku. Na to reszte warzyw, pietruszke, polowe koperku, kurkume, sol i pieprz. Wlewam wode. Garnek przykrywam pokrywka i zagotowuje. Natychmiast zmniejszam ogien do minimum, zdejmuje szum ( ale tylko ten pierwszy, ktory tworzy sie na powierzchni). Dodaje bulion. Gotuje ok 3 godzin, bez przykrycia. Caly czas ma delikatnie bulgotac. </p><p>Zdejmuje z powierzchni nadmiar tluszczu. Podaje z warzywami - tak najprosciej (mozna dodac mieso) i posiekanym czosnkiem. Lub z knedlami matzo - podaje przepis jesli ktos mialby ochote je poczynic.</p><p></p><p><strong>Knedle matzo</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>175g srednio mielonego matzo</strong></p><p><strong>2 jajka, lekko roztrzepane</strong></p><p><strong>3 lyzki tluszczu</strong></p><p><strong>1- zabki czosnku</strong></p><p><strong>2 lyzki drobno posiekanej zielonej pietruszki</strong></p><p><strong>1/2 cebuli, stratej na drobnych oczkach</strong></p><p><strong>sol pieprz</strong></p><p><strong>6 lyzek wody</strong></p><p></p><p>W misce polaczyc: matzo z jajkami, tluszczem (moze byc olej), posiekanym czosnkiem, piertuszka, cebula, sola i pieprzem oraz woda. Mieszac az utworzy sie miekka ale gesta pasta. Przykryc i zostawic w lodowce na 30 min (w chlodzie masa tezeje).</p><p></p><p>Formowac male kulki (mokrymi dloniami) i wrzucac je do gotujacej sie wody. Zmniejszyc ogien i lekko gotowac ok 15 min pod przykryciem. Wyjac i zostawic na 20 min.</p><p></p><p>Podawac z goraca zupa, 3-4 na porcje.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1414510, member: 1142"] na podstawie przepisu M. Spieler "Kosher and Traditional Jewish Cooking". [B]1.5kg kurczaka, pokrojonego na kawalki 2 cebule, cale, umyte 4 litry wody 3 marchewki, osrobane i pokrojone na duze kawalki 3 laski selera naciowego, pokrojone na duze kawalki 1 mala pietruszka lub pasternak 3 lyzki zielonej pietruszki, posiekanej 3 lyzki koperku, posiekanego 2 szczypty kurkumy 2-3 bulion drobiowy w kostkach lub inny (opcjonalnie) sol pieprz 3 zabki czosnku, drobno posiekane[/B] Do duzego garnka wkladam najpierw kawalki kurczaka ( z reguly kroje kurczaja na 4 czesci). W cebulach (czesc lodygowa), nacinam duzy krzyz, ukladam na kurczaku. Na to reszte warzyw, pietruszke, polowe koperku, kurkume, sol i pieprz. Wlewam wode. Garnek przykrywam pokrywka i zagotowuje. Natychmiast zmniejszam ogien do minimum, zdejmuje szum ( ale tylko ten pierwszy, ktory tworzy sie na powierzchni). Dodaje bulion. Gotuje ok 3 godzin, bez przykrycia. Caly czas ma delikatnie bulgotac. Zdejmuje z powierzchni nadmiar tluszczu. Podaje z warzywami - tak najprosciej (mozna dodac mieso) i posiekanym czosnkiem. Lub z knedlami matzo - podaje przepis jesli ktos mialby ochote je poczynic. [B]Knedle matzo 175g srednio mielonego matzo 2 jajka, lekko roztrzepane 3 lyzki tluszczu 1- zabki czosnku 2 lyzki drobno posiekanej zielonej pietruszki 1/2 cebuli, stratej na drobnych oczkach sol pieprz 6 lyzek wody[/B] W misce polaczyc: matzo z jajkami, tluszczem (moze byc olej), posiekanym czosnkiem, piertuszka, cebula, sola i pieprzem oraz woda. Mieszac az utworzy sie miekka ale gesta pasta. Przykryc i zostawic w lodowce na 30 min (w chlodzie masa tezeje). Formowac male kulki (mokrymi dloniami) i wrzucac je do gotujacej sie wody. Zmniejszyc ogien i lekko gotowac ok 15 min pod przykryciem. Wyjac i zostawic na 20 min. Podawac z goraca zupa, 3-4 na porcje. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zydowska zupa z kurczaka
Top
Bottom